Justin Ștefan (LPF): Centrele de Excelență ale FRF sunt ilegale și neloiale, vom informa MTS
Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ștefan, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că Centrele de Excelență ale Federației Române de Fotbal de la Târgu Mureș, Timișoara, Deva și Buzău sunt finanțate și funcționează ilegal și fac o concurență neloială cluburilor din Liga I, el precizând că va informa despre acest lucru și Ministerul Tineretului și Sportului.
Ștefan a menționat că aceste patru centre de copii și juniori nu au Certificate de Identitate Sportivă (CIS) eliberate de MTS, dar cu toate acestea participă la competițiile organizate de FRF.
"Am aici o adresă de la Ministerul Tineretului și Sportului în care se spune foarte clar că nu se pot elibera Certificate de Identitate Sportivă pentru Centrele de Excelență ale FRF deoarece sunt în conflict de interese. Pentru că organizatorul competiției (FRF) are mai multe echipe în competițiile pe care le organizează. Centrele de Excelență fac o concurență neloială cluburilor din Liga I care au academii de fotbal. FC Viitorul a întrebat în mod repetat ce se întâmplă cu aceste Centre de Excelență, cum se finanțează, cum se legitimează jucători acolo și așa mai departe, dar nu a primit niciun răspuns. În lipsa unui CIS, aceste Centre de Excelență ale FRF funcționează ilegal. Nu înțeleg cum sunt finanțate și nici cum legitimează sau transferă jucători", a precizat oficialul LPF la finalul Adunării Generale de joi.
Justin Ștefan susține că federația cheltuie bani pe aceste centre de juniori în dauna fotbalului amator și a cluburilor din Liga a II-a și a III-a. "Toate lucrurile discutate azi în Adunarea Generală vor constitui corpul unei adrese din partea LPF care va fi trimisă președintelui FRF și membrilor afiliați ai FRF. În cadrul acesteia vom spune că Centrele de Excelență ale federației funcționează și sunt finanțate ilegal, atât timp cât nu au Certificat de Identitate Sportivă. De asemenea, vom informa și Ministerul Tineretului și Sportului asupra acestui aspect pentru a fi luate măsuri cât mai repede. Pentru că o asociație de sufragerie — pentru că nu a recunoscut-o nimeni, nu are CIS — nu numai că primește bani de la FRF, dar primește bani în dauna fotbalului amator, a celui de la Liga a II-a și a III-a. Finanțezi niște Centre de Excelență care sunt ilegale. Păi dacă ești părintele unui copil și dacă ai de ales între un Centru de Excelență al federației, de unde ai putea ajunge mai ușor la echipa națională, și un Centru de Excelență al unui club fotbal, unde ți-ai duce copilul? În nicio țară din lume nu există astfel de Centre de Excelență care au echipe care participă în competițiile organizate de asociația națională respectivă. Sunt centre în străinătate, dar acolo adună un grup de jucători de la cluburi, îi pregătesc și îi educă în timpul săptămânii, dar în week-end ei se duc să joace pentru echipele de unde provin", a adăugat Justin Ștefan.
Federația Română de Fotbal a înființat începând cu anul 2015 patru Centre de Excelență în Târgu Mureș, Timișoara, Deva și Buzău, având prevăzută inaugurarea a încă patru până în 2018.
AGERPRES (autor: Marius Țone, editor: Teodora Oprea, editor online: Irina Giurgiu)