Jurnalistul Victor Ionescu a murit la 74 de ani. A fost unul dintre cei buni gazetari pe politică externă

Jurnalistul Victor Ionescu a murit la 74 de ani. A fost unul dintre cei buni gazetari pe politică externă

Unul dintre cei mai longevivi jurnaliști de televiziune s-a stins din viață. Victor Ionescu a murit la vârsta de 74 de ani. Istoric și analist politic, Victor Ionescu a lucrat decenii la rând la televiziunea publică și a realizat emisiuni de actualitate internațională.

Conform TVR, în 1972, Victor Ionescu, proaspăt absolvent al Facultăţii de istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, se pregătea să intre în cercetare.

Jurnalistul TVR Victor Ionescu a murit FOTO Captură Youtube

Jurnalistul TVR Victor Ionescu a murit FOTO Captură Youtube

Destinul avea însă alte planuri pentru el. Victor Ionescu, unul dintre cei mai longevivi gazetari de televiziune, avea să susţină concursul de intrare în echipa ştirilor externe cu unul dintre cei mai exigenţi profesionişti din presa vremii: Eugen Preda. După 1990, urma să devină, la rândul său, mentor al unei întregi generaţii de ştirişti, care-i datorează şi astăzi începuturile solide ale meseriei.

Radu Cosașu, scriitor și jurnalist sportiv

În urmă cu aproape 2 luni, pe 23 aprilie 2023, Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a murit la 92 de ani, la Spitalul „Elias” din Bucureşti. Radu Cosaşu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiul lui Isac Rohrlich, contabil, şi al Melaniei (născută Wassermann). După ce a absolvit liceul la Bucureşti (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).

A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950), a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria „adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susţinând că literatura trebuie să înfăţişeze „adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu.

A colaborat la diverse reviste şi a publicat numeroase volume de nuvele sau romane , se arată în comunicatul Asociaţia Presei Sportive din România, conform Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron