Jurnalistul Reuters care și-a pierdut viața în Liban „a fost ucis de focul unui tanc israelian”

Jurnalistul Reuters care și-a pierdut viața în Liban „a fost ucis de focul unui tanc israelian”

Lovitura unui tanc israelian s-a aflat în spatele uciderii unui jurnalist Reuters în Liban, potrivit unei investigații a agenției de presă, citată de Sky News .

Două obuze au fost trase în succesiune rapidă din Israel la 13 octombrie, ucigându-l pe jurnalistul video Issam Abdallah, a declarat Reuters.

Atacul a rănit-o grav și pe Christina Assi, 28 de ani, fotograf al Agenției France-Presse (AFP), alături de alte cinci persoane.

Incidentul a avut loc la puțin peste un kilometru de granița israeliană, în apropiere de satul libanez Alma al Chaab.

Reuters a precizat că a vorbit cu peste 30 de oficiali guvernamentali și de securitate, experți militari, investigatori criminaliști, avocați, medici și martori pentru a reconstitui evenimentele.

De asemenea, a analizat înregistrări video și a adunat și obținut probe de la fața locului, inclusiv schije de șrapnel pe sol și încorporate într-o mașină Reuters, trei veste antiglonț, o cameră foto, un trepied și o bucată mare de metal.

Locotenent-colonelul Richard Hecht, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, a declarat: „Noi nu țintim jurnaliști”.

El nu a oferit alte comentarii.

Grupul de reporteri purtau cu toții veste antiglonț și căști albastre, majoritatea având scris pe ele cu litere albe „PRESS”.

„Dovezile pe care le avem acum, și pe care le-am publicat astăzi, arată că un echipaj de tanc israelian l-a ucis pe colegul nostru Issam Abdallah”, a declarat Alessandra Galloni, redactor-șef al Reuters.

„Condamnăm uciderea lui Issam. Cerem Israelului să explice cum s-a putut întâmpla acest lucru și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de moartea sa și de rănirea Christinei Assi de la AFP, a colegilor noștri Thaier Al-Sudani și Maher Nazeh, precum și a celorlalți trei jurnaliști”.

„Issam a fost un jurnalist strălucit și pasionat, care era foarte iubit la Reuters”.

O anchetă a Agenției France-Presse publicată de asemenea joi indică un obuz de tanc israelian.

AFP a investigat analizând și verificând încrucișat imaginile provenite de la șase instituții media prezente în acea zi cu mărturii ale jurnaliștilor, ale locuitorilor locali și ale unor surse de securitate, precum și intervievând mai mulți experți în armament.

Aceste șapte săptămâni de investigații, realizate împreună cu colectivul britanic de experți și investigatori independenți Airwars, arată că un obuz de tanc de 120 mm, utilizat exclusiv de armata israeliană în regiune, a fost cauza loviturii fatale. Succesiunea celor două lovituri, la 37 de secunde distanță, arată că acestea au fost țintite, au subliniat experții intervievați de AFP și Airwars. De asemenea, jurnaliștii erau clar identificabili.

Alte două investigații separate ale organizațiilor pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International, pe care AFP a putut să le consulte înainte de publicare, indică ambele „lovituri israeliene”. HRW a condamnat „un atac aparent deliberat împotriva civililor”, care „ar trebui sau ar putea fi urmărit ca o crimă de război”. Pentru Amnesty, „este probabil să fie vorba de un atac direct asupra civililor care trebuie anchetat ca o crimă de război”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Foarte interesante amănunte...