Jurnalistă din Iran, arestată după ce a publicat un interviu cu tatăl tinerei ucise de poliția moravurilor
Jurnalista Nazila Maroufian a fost arestată după ce a realizat un interviu cu tatăl tinerei Mahsa Amini, a cărei moarte, pe 16 septembrie, a declanşat o amplă mişcare de contestare a regimului din Iran.
Mahsa Amini, tânăra ucisă de poliția moravurilor FOTO Arhivă
Potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, Nazila Maroufian, originară, la fel ca Mahsa Amini, din Saghez, în provincia Kurdistan, a fost arestată duminică în casa unor rude şi transferată la închisoarea Evine din Teheran.
Angajată la site-ul de ştiri Ruydad 24, jurnalista a publicat pe 19 octombrie un interviu cu Amjad Amini, tatăl Mahsei, pe site-ul online Mostaghel.
„Nu intenţionez să mă sinucid şi nu sufăr de nicio boală ascunsă”, a comentat jurnalista în momentul publicării interviului, o aluzie directă la riscurile pe care conştientiza că şi le-a asumat făcând acest lucru.
Site-ul Mostaghel a șters între timp interviul, intitulat „Tatăl Mahsei Amini: <<Ei mint>>”, însă o versiune ascunsă arată că Amjad Amini neagă explicaţiile autorităţilor de la Teheran potrivit cărora fiica sa suferea de probleme de sănătate.
Iranul este zguduit de o amplă mișcare de contestare de la decesul acestei tinere. Mahsa Amini a murit la câteva ore după ce fusese arestată de poliţia moravurilor pentru nerespectarea cordului vestimentar.
Manifestaţiile, calificate drept revolte de regimul de la Teheran, sunt fără precedent în Iran prin amploarea şi natura lor de la Revoluţia Islamică din 1979.
Cele două jurnaliste care au contribuit la aducerea cazului Amini în atenţia publicului au fost la rândul lor arestate.
Niloofar Hamedi, în vârstă de 30 de ani, de la publicaţia Shargh, s-a deplasat la spitalul unde Mahsa Amini fusese transportată în comă înainte de a deceda. Jurnalista a fost arestată pe 20 septembrie.
Elaheh Mohammadi, în vârstă de 35 de ani, reporteriţă la cotidianul Ham Mihan, a relatat funeraliile tinerei organizate la Saghez, acolo unde a avut loc una dintre primele manifestaţii ale acestei ample mişcări de contestare. Jurnalista a fost arestată pe 29 septembrie.
Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, 54 de jurnalişti au fost arestaţi în cadrul valului de reprimare a protestelor din Iran. De atunci, doar vreo zece dintre ei au fost eliberaţi pe cauţiune, transmite AFP, potrivit Agerpres .
Sursa: adevarul.ro