Jurnalist japonez, expulzat din Rusia într-un presupus caz de spionaj militar

Jurnalist japonez, expulzat din Rusia într-un presupus caz de spionaj militar

Rusia a anunţat luni că a expulzat luna trecută un jurnalist japonez care a încercat să obţină informaţii clasificate despre capacităţile militare ruseşti în Extremul Orient, au transmis agenţiile de presă TASS, RIA Novosti, Reuters şi Xinhua.

Jurnalistul expulzat lucra pentru agenţia de presă niponă Kyodo, a precizat marţi aceasta din urmă, respingând acuzaţiile de tentativă de spionaj.

Kyodo nu a dezvăluit identitatea reporterului său, dar a indicat că el a fost arestat la 25 decembrie la Vladivostok şi eliberat după un interogatoriu de aproximativ cinci ore.

Jurnalistului japonez i s-a pus în vedere să părăsească teritoriul Rusiei în 72 de ore, conform Kyodo.

'Din motive de siguranţă, el a părăsit ţara (Rusia) a doua zi. Credem că el se ocupa de activităţi standard de presă', a indicat agenţia de presă niponă într-o declaraţie transmisă Reuters prin e-mail.

Ministerul de Externe rus susţine însă că 'rezidentul japonez a fost reţinut de forţele de ordine ruse în 25 decembrie la Vladivostok, în timp ce încerca să primească materiale secrete despre potenţialul militar rusesc în Extremul Orient', conform RIA Novosti şi Interfax. Ministerul de Externe l-a convocat luni pe ministrul consilier al ambasadei Japoniei la Moscova pentru a-i transmite o notă de protest faţă de acţiunile considerate ilegale ale cetăţeanului nipon.

Diplomaţia de la Tokyo s-a abţinut de la orice comentariu pe acest subiect.

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia sunt tensionate de decenii din cauza unui diferend teritorial asupra unui lanţ de insule din Pacific. Cunoscute în Rusia sub numele de Kurilele de Sud - Etorofu, Kunashiri, Shikotan şi Habomai -, iar în Japonia denumite 'Teritoriile de Nord' , cele patru insule au fost capturate de armata sovietică în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Diferendul legat de jurisdicţia asupra acestor insule a împiedicat Rusia şi Japonia să semneze un tratat de pace oficial şi să-şi dezvolte relaţiile pe un făgaş normal. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Irina Cristea, editor online: Adrian Dãdârlat)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…