Juncker întrebat dacă vor părăsi și alte state UE: "Nu, o să observe la autopsie că nu merită efortul"
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat joi că, după ce Marea Britanie a optat pentru ieșirea din UE, nu vor exista și alte state care să părăsească Uniunea.
Răspunsul referitor la această chestiune a fost singurul pe care președintele CE l-a oferit în limba engleză, în condițiile în care pe parcursul întregii dezbateri a preferat să vorbească în limba franceză.
"Nu știu de ce britanicii au dorit să părăsească UE. Cred că este o greșeală majoră, în acest moment și în perspectiva viitorului, pentru că nu cred că o țară mare, cum e Marea Britanie, este mai puternică în afara UE decât în interiorul ei, pentru că dacă ești în interiorul UE poți să influențezi procesul decizional, poți să afectezi gândirea celorlalți. (...) 80% din PIB este creat în afara UE, noi suntem continentul cel mai mic, nu-i așa? Europa — chiar dacă noi credem că suntem mari — reprezintă foarte puțin în comparație cu alții. Noi am pierdut din punct de vedere demografic și, de asemenea, pierdem influență politică, tocmai pentru că a scăzut în mod dramatic PIB-ul", a spus el.
Juncker a afirmat că au existat greșeli și din partea Comisiei Europene, dar a adăugat că a cunoscut două mari distrugeri în viața sa: distrugerea URSS de către Gorbaciov și faptul că David Cameron a supus riscului națiunea britanică.
El a subliniat totodată că CE este preocupată de reducerea birocrației.
"Am retras 400 de legi. Lansăm 20 de acte legislative pe an, iar Comisia precedentă — 120. Încercăm să luăm măsuri importante pe chestiuni importante și decizii mai puțin importante, pe chestiuni mai puțin importante. Unii spun că încercăm să reglementăm totul și, mai ales, viețile cetățenilor. Punem un accent special pe imigrație", a precizat Jean-Claude Juncker.
AGERPRES