Jumătate dintre români nu consideră apa de la robinet o sursă sigură de hidratare STUDIU
Jumătate dintre români nu consideră apa de la robinet o sursă sigură de hidratare. Cel puțin, așa arată un studiu realizat în patru ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv România.
Jumătate din români nu consideră apa de la robinet bună de băut - Foto Adobestock
O cercetare realizată de compania Waterdrop arată că majoritatea consumatorilor se tem să bea apă de la robinet. Mai exact, 84,9% dintre respondenţi consideră că apa de la robinet nu este o sursă sigură de hidratare, iar din acest procentaj 51% îi este atribuit României, comparativ cu Republica Cehă, care are un procentaj de doar 5,9% privind răspunsurile negative. Ca alternativă de consum, majoritatea persoanelor optează pentru apa îmbuteliată sau cea filtrată, relatează Agerpres.
„Nu o să spun niciodată oamenilor că apa de la robinet este bună. Dorind să facem o alegere dintre apa de robinet și apa minerală naturală, trebuie să înțelegem valoarea apei, că apa este un aliment, iar hidratarea presupune alegerea unei ape care are o complexitate de minerale”, atragea atenția, anterior, Claudia Benea, specialist în hidratare.
OMS a conceput un ghid internațional al apei de consum în care este menționat că „apa de osmoză inversă, apa demineralizată, apa de la robinet nu poate fi considerată apă de băut pentru că îi lipsesc elementele principale, complexitatea de minerale”, a mai arătat Claudia Benea.
Studiul realizat de Waterdrop și lansat de Ziua Mondială a Apei arată care sunt preferințele în ceea ce privește hidratarea pentru cetățenii din România, Slovacia, Ungaria şi Cehia.
Dacă vorbim de bunăstarea mediului înconjurător, România se situează în rândul tendinţelor europene privind eforturile de eliminare a plasticului din viaţa de zi cu zi, demonstrând astfel un angajament remarcabil faţă de sustenabilitate.
"Un exemplu notabil este faptul că peste 20.000.000 de sticle de plastic au fost returnate de români, pe durata a 3 luni de la implementarea SGR (Sistemul de Garanţie-Returnare) în România", arată studiul citat.
În plus, 78% dintre românii care au luat parte la acest studiu vor să opteze pentru alternative sustenabile, precum sticlele reutilizabile, în defavoarea celor de plastic. Asta înseamnă că românii conștientizează impactul negativ al plasticului asupra mediului înconjurător.
"Suntem determinaţi să implicăm direct cât mai mulţi consumatori în adoptarea valorilor pozitive pe care e promovăm în societate. În sezonul rece sau primăvara, oamenii tind să neglijeze aspectele vitale privind sănătatea organismului, precum hidratarea, deoarece senzaţia de sete nu este la fel de intensă comparativ cu zilele toride de vară. Totuşi, este important să acordăm o atenţie sporită hidratării pe tot parcursul anului. Totodată, înţelegerea importanţei utilizării unor recipiente sustenabile şi reciclarea contribuie la protejarea mediului înconjurător, reducând producţia de deşeuri. Astfel, prin adoptarea unor obiceiuri responsabile, fiecare individ poate contribui la crearea unui viitor mai bun pentru noi şi toţi cei din jurul nostru", afirmă Katerina Navratilova, director general al Waterdrop CEE.
Consumul de apă scade în sezonul rece
Cercetarea dezvăluie că jumătate din participanți consumă în medie între 3 şi 4 pahare de apă pe zi în timpul sezonului rece. Cu mult sub necesarul de apă de care are nevoie un adult, adică între 6 și 8 pahare de apă pe zi, în funcție de nevoile fiecăruia.
De altfel, studiul subliniază preferința pentru ceaiuri în defavoarea apei. Acestea pot fi o alternativă excelentă, mai ales dacă vorbim despre prevenirea şi combaterea răcelilor de sezon, dacă nu sunt îndulcite, însă.
Este important ca ceaiurile să nu fie îndulcite cu zahăr sau alţi îndulcitori, pentru a contribui la menţinerea unui stil de viaţă echilibrat şi a nu altera proprietăţile vindecătoare ale acestora.
Importanța hidratării
Concluzia acestui studiu subliniază importanţa conştientizării şi gestionării corecte a hidratării noastre zilnice.
„Cu aproape 60% dintre consumatori care atestă că uită să se hidrateze pe parcursul zilei, este esenţial să luăm măsuri proactive pentru a ne asigura că nu neglijăm una dintre nevoile vitale ale organismului nostru. O soluţie eficientă ar putea fi instalarea unor aplicaţii pe telefoanele mobile sau setarea unor alarme regulate care să ne aducă aminte că este timpul să luăm hidratarea în serios şi să avem grijă de sănătatea şi corpul nostru. Peste 60% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că folosirea unor astfel de tehnologii i-ar ajuta în demersul de a dezvolta un regim optim de hidratare", spun realizatorii cercetării.
Studiul a fost efectuat prin intermediul unui chestionar aplicat în rândul clienţilor din portofoliul Waterdrop. Acest chestionar a fost distribuit şi completat de un total de peste 2.000 de consumatori.
Sursa: adevarul.ro