Julian Assange prezintă 'simptome de tortură psihologică', susţine un raportor al ONU
Julian Assange prezintă "toate simptomele torturii psihologice" la care a fost expus "timp de mai mulţi ani", pe fondul campaniei de defăimare lansate împotriva sa de media, judecători şi responsabili politici, a declarat vineri raportorul ONU pentru tortură, Nils Melzer, care l-a vizitat în închisoare pe fondatorul WikiLeaks, relatează AFP şi Reuters.
Assange "a fost expus în mod deliberat, timp de mai mulţi ani, unor forme grave de pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante, ale căror efecte cumulate nu pot fi descrise altfel decât ca tortură psihologică", notează într-un comunicat Melzer, expert independent al ONU şi profesor de drept internaţional.
Melzer, care l-a vizitat pe Assange în închisoarea Belmarsh din Londra la 9 mai, împreună cu doi medici, şi-a exprimat preocuparea faţă acuzaţiile SUA împotriva acestuia şi şi-a reiterat apelul de a nu fi extrădat.
SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l iniţial de conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale, pentru ca săptămâna trecută Departamentul Justiţiei al SUA să anunţe inculparea lui pentru încă 17 capete de acuzare legate de încălcarea legii anti-spionaj, pentru fiecare dintre ele riscând o pedeapsă maximă de 10 ani de detenţie.
Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra, după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol. La scurt timp după anunţarea arestării sale, procuratura suedeză a solicitat emiterea unui mandat de arestare, în absenţă, împotriva lui Julian Assange, în ancheta ce fusese închisă în mai 2017 din lipsă de progrese. La 1 mai, Assange a fost condamnat de un tribunalul londonez la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate.
"A fost evident că sănătatea dlui Assange a fost serios afectată de mediul extrem de ostil şi arbitrar la care a fost expus ani la rând", explică Melzer. "Pe lângă suferinţele fizice, dl Assange a manifestat toate simptomele tipice expunerii îndelungate la tortură psihologică, inclusiv stres extrem, anxietate cronică şi traumă psihologică intensă", potrivit expertului ONU.
Acesta insistă în comunicatul său că "principala sa preocupare urgentă" este că "în SUA dl Assange ar fi expus unui risc real de încălcare a drepturilor omului, inclusiv a libertăţii sale de exprimare şi a dreptului la un proces corect".
"Din 2010 s-a desfăşurat o campanie neîncetată şi nerestricţionată de hărţuire publică, intimidare şi defăimare împotriva dlui Assange, nu doar în SUA, ci şi în Marea Britanie, Suedia şi mai nou Ecuador", a menţionat Melzer, evocând presa şi social media, precum şi importante figuri politice şi magistraţi. AGERPRES