Julian Assange a aterizat în Australia ca om liber. Soția sa: „Are nevoie de timp pentru a-și reveni” VIDEO

Julian Assange a aterizat în Australia ca om liber. Soția sa: „Are nevoie de timp pentru a-și reveni” VIDEO

Julian Assange a aterizat acasă, în Australia, țara sa natală, după ce instanța din Londra l-a lăsat liber. Fondatorul Wikileaks a fost primit pe aeroportul din Canberra de către soție, de tatăl său și avocați.

Julian Assange a ajuns în Austiralia, liber. FOTO captura BBC

Julian are nevoie de timp pentru a-și reveni, pentru a se obișnui cu libertatea”, a declarat Stella Assange la o conferință de presă, citată de BBC.

În ultimii 14 ani, Assange a fost într-o luptă crâncenă cu oficialii americani care l-au acuzat că a scurs documente clasificate, despre care, spun ei, pun vieți în pericol.

Assange , în vârstă de 52 de ani, nu a participat la conferința de presă din Canberra, ci și-a lăsat avocatul și soția să vorbească în numele lui.

Cuplul s-a căsătorit în închisoarea Belmarsh din Londra, în 2022, și au împreună doi copii.

Fondatorul WikiLeaks , Julian Assange, a fost eliberat după ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat pentru încălcarea legii privind spionajul, relatează Reuters.

Cazul s-a centrat în jurul unei dezvăluiri masive Wikileaks în 2010, când, prin intermediul unui site, Julian a lansat un videoclip în care erau prezentați civili uciși în capitala irakiană Bagdad.

De asemenea, a publicat mii de documente confidențiale care sugerează că armata americană a ucis sute de civili în incidente neraportate în timpul războiului din Afganistan.

Assange a petrecut ultimii cinci ani în spatele gratiilor la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra, reușind să scape de „gheara” SUA, care îl voiau extrădat, pentru a fi acuzat de scurgerile de documente. Înainte de asta, el a stat șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, în timp ce se confrunta cu mai multe acuzații, inclusiv de abuz sexual în Suedia.

Fondatorul Wikileaks a primit interdicție de a se întoarce în SUA

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat un comunicat, prin care transmite că fondatorul WikiLeaks a primit interdicție de a se mai întoarce în SUA .

"În urma impunerii sentinenței, acesta va pleca din Statele Unite în țara sa nativă, Australia. Potrivit acordului semnat, Assange are interdicție de a se întoarce în Statele Unite fără a primi permisiune", se arată în comunicat, citat de The Guardian .

Julian Assange a plecat din sala de judecată ca un om liber și în aplauzele susținătorilor săi. El a fost condus pe aeroportul din Saipan, un teritoriu american din Caraibe, unde a avut loc procesul. De acolo, fondatorul Wikileaks s-a urcat într-un avion către Australia, întorcându-se astfel acasă după 12 ani.

Susținătorii acestuia îl văd ca pe o victimă, deoarece a expus greșelile făcute de Statele Unite și posibilele crime , inclusiv în războaie precum Iraq și Afganistan.

Guvernul Australian a susținut eliberarea lui Assange și a purtat discuții pe această temă,, de mai multe ori, cu oficialii americani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Miza Ucrainei pentru a răni grav Rusia în Crimeea este „bijuteria coroanei”, NIP-16, podul Kerci e „pistol cu apă”

2 Zeci de procurori DNA, plătiți deja cu salarii de peste 5.000 de euro lunar, au dat instituţia în judecată şi cer salarii ca în Parchetul European pe …

3 Rușii au distrus o fabrică de la Berlin ca să întrerupă livrarea de ajutoare militare pentru Ucraina, dar au greșit ținta

4 „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”

5 O doctoriță din Oradea își bombardează colegele cu fantezii sexuale / I-a dedicat uneia dintre ele, de care s-a îndrăgostit, un roman în care descrie „p…