Județul din România care atrage medici cu stimulente în euro de neimaginat altădată: bonus de 400 de euro în plus la leafă, lunar

Județul din România care atrage medici cu stimulente în euro de neimaginat altădată: bonus de 400 de euro în plus la leafă, lunar

Criza de medici a determinat autoritățile din județul Galați să găsească soluții inedite, pentru că altfel riscau să investească inutil în clădiri noi și aparatură modernă. Pe lângă plata chiriei, transport gratuit, medicii care vin să la spitalele din Tg. Bujor și Tecuci primesc, lunar, și stimulente în euro.

Aparatură nouă la Spitalul Tg. Bujor FOTO: CJ Galați

Aparatură nouă la Spitalul Tg. Bujor FOTO: CJ Galați

Deficitul de medici specialiști este tot mai mare în ultimii ani, iar tot mai multe spitale din România, mai ales cele din provincie, se confruntă cu o astfel de problemă. Pentru a ieși din acest blocaj, la Galați, autoritățile au făcut investiții cu fonduri europene (clădiri noi, secții și ambulatoriu), dotarea cu aparatură ultra-performantă, dar și o serie de facilități pentru medici: chirie decontată, transport gratuit și un stimulent financiar de 400 de euro, lunar, la fiecare salariu. Este vorba de medicii care vin să profeseze în spitale aflate la zeci de kilometri distanță de orașul Galați, precum spitalele din Tg. Bujor și Tecuci.

Personal medical Spitalul Tg. Bujor FOTO: CJ Galați

Personal medical Spitalul Tg. Bujor FOTO: CJ Galați

În ultimele luni, datorită investițiilor și a acestor facilități, patru medici noi au ajuns la spitalul Tg. Bujor, din nordul județului Galați. Printre ei este un medic din Camerun, care a studiat la Facultatea de Medicină din București. dr. Aurelien Mbapou Kamga a făcut rezidențiatul la spitale mari din București și a luat examenul de specialitate cu o notă foarte bună.

„Este un spital cu aparatură modernă, la fel ca spitalele din București. Am tot ce îmi trebuie aici”, susține Mbambou Kamga, medic ginecolog.

Tot la Spitalul Tg. Bujor au venit, în ultima lună, doi medici tineri de laborator. Ei vor avea la dispoziție un laborator nou, de patru ori mai mare decât cel actual și cu un număr dublu de echipamente, unele pentru prima oară în dotarea unității medicale.

„Cum să nu reușim cu asemenea clădiri, investiții, cu asemenea aparatură mai bună decât în spitalele din marile orașe? Am atras un medic neonatalog, un medic ginecolog din Camerun, doi medici tineri de laborator. Consiliul Județean Galați le decontează chiria, medicii au transportul asigurat, plus un stimulent financiar la salariu. Toți medicii navetiști primesc acest stimulent. Este o sumă semnificativă, iar faptul că sunt aduși de acasă la spital, și înapoi, în condiții bune, contează foarte mult”, a declarat Victoria Ghionea, managerul spitalului.

Medic din Camerun, la Tg. Bujor FOTO: C. Mazilu

Medic din Camerun, la Tg. Bujor FOTO: C. Mazilu

Stimulente pentru fizicienii medicali de la Radioterapie

De asemenea, stimulente financiare primesc și fizicienii medicali care lucrează la Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Galați. Este deficit mare de fizicieni medicali, iar pentru a fi convinși să vină la Galați, lor li se oferă stimulente financiare. Bugetul asigurat de Consiliul Județean pentru plata acestor stimulente este de 330.0000 lei, anual.

„Stimulente financiare oferim medicilor din Tecuci și Tg. Bujor, dar avem și anumite specializări, cum sunt fizicienii medicali, care nu sunt încadrați ca personal medical. Ei primesc salarii mai mici decât asistentele. Avem un număr foarte mare de pacienți de cancer și avem mare nevoie de acești fizicieni medicali la Secția de Radioterapie. De aceea, am preferat să acordăm un stimulent, din bugetul Consiliului Județean, pentru ca acești oameni să rămână la Spitalul Județean”, susține Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Investiții europene, la spitalele din nordul județului Galați

Zilele trecute, la Spitalul Târgu Bujor, principala clădire a unității medicale a fost reabilitată şi modernizată de la zero. În noua clădire vor funcționa Maternitatea, cu secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, sala de naşteri și saloane pentru paciente şi nou-născuţi, şi Chirurgia Generală, cu sala de operaţii, saloanele de terapie intensivă, cabinete medicale şi saloane pentru pacienţi. Valoarea investiției este de 6.500.000 de lei, fonduri europene.

Tot la Spitalul Tg. Bujor, în curând, va fi inaugurată şi noua clădire a Ambulatoriului.

Astfel, spitalul care asigură servicii medicale pentru aproximativ 60.000 de oameni din centrul judeţului va funcţiona doar în clădiri noi sau modernizate de la zero.

Cum va arată spitalul nou din Tecuci FOTO: CJ Galați

Cum va arată spitalul nou din Tecuci FOTO: CJ Galați

Și orașul Tecuci va avea un spital nou, cu peste 100 de paturi și dotări moderne, inclusiv un heliport pentru elicopterul SMURD. În prezent, unitatea medicală funcționează într-o clădire de 120 de ani.

Este o investiție istorică pentru Tecuci și pentru aproximativ 120.000 de oameni din centrul și nordul județului, în condițiile în care Spitalul Județean Galați se află la 80 de kilometri depărtare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!