Judecătorul prahovean Petre Podea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie
ICCJ l-a condamnat definitiv pe judecătorul Petre Podea, de la Tribunalul Prahova, la trei ani de închisoare cu executare, pentru că a acceptat să primească 3.000 de lei de la un om de afaceri, pentru a interveni la un magistrat care să dispună liberarea condiţionată a unei persoane.
Judecătorul prahovean Petre Podea, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că judecătorul Petre Podea este vinovat de trafic de influenţă şi dare de mită şi a dispus ca acesta să execute o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar doi ani să îi fie interzise mai multe drepturi civile.
Instanţa l-a condamnat şi pe omul de afaceri George Sorin Florea, la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru cumpărare de influenţă.
Judecătorii ICCJ le-au majorat pedepsele lui Podea şi Florea, după ce, în primă instană, Curtea de Apel Bucureşti îi condamnase, în 24 aprilie, la câte doi ani de închisoare cu suspendare.
Judecătorul Petre Podea şi omul de afaceri George Florea au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 februarie 2013, iar o decizie definitivă a fost dată după un an şi nouă luni.
Procurorii l-au acuzat pe judecătorul Petre Podea că, în decembrie 2012, a acceptat promisiunea lui George Sorin Florea că îi va da 3.000 de lei, după ce a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă un magistrat de la Judecătoria Ploieşti şi că îl va determina să admită o cerere de liberare condiţionată formulată de un fost angajat la firma administrată de Florea.
Ulterior, judecătorul Podea i-a solicitat magistratului de la Judecătoria Ploieşti să pronunţe o soluţie favorabilă în acel dosar, spunându-i că omul de afaceri George Florea este dispus să îi dea 2.000 de lei. Judecătorul de la Judecătoria Ploieşti a refuzat propunerea de primire a banilor şi ulterior l-a denunţat pe Podea.
În 27 decembrie 2012, Judecătoria Ploieşti a respins cererea de liberare condiţionată şi a stabilit ca o nouă solicitare să poată fi formulată după patru luni de la data rămânerii definitive a deciziei. Persoana aflată în detenţie a contestat decizia, iar în 31 ianuarie 2013, un complet de la Tribunalul Prahova, condus de judecătorul Petre Podea, a admis parţial recursul şi a redus termenul de reiterare a cererii de liberare condiţionată.
În 1 februarie 2013, procurorii DNA i-au reţinut pe Podea şi Florea, dar aceştia au fost eliberaţi după 24 de ore, întrucât instanţa a respins cererea de arestare preventivă a celor doi. Douăzeci de zile mai târziu, cei doi au fost trimişi în judecată.
Petre Podea este suspendat din funcţie din 1 februarie 2013, decizia fiind luată atunci de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, la cererea DNA.
Întrucât a fost condamnat definitiv, Petre Podea va fi exclus din magistratură.
Sursa: mediafax.ro