Judecătorul Cristi Dănileț, după ce TAS a publicat motivarea în cazul Halep: „S-a dopat intenționat. Scrie negru pe alb”
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus pe 5 martie suspendarea Simonei Halep de la patru ani, la nouă luni, astfel că jucătoarea a putut reveni pe terenul de joc după scandalul de dopaj. După 7 luni, magistrații de la Lausanne au explicat de ce i-au redus suspendarea româncei.
Simona Halep a primit reducerea pedepsei în luna martie. Foto EPA EFE
La 7 luni după acea decizie, TAS a publicat motivarea, într-un document public întins pe 58 de pagini, care poate accesat aici . Sunt explicate toate probele aduse de cele două părți și cum au fost analizate, echipa angajată de Simona Halep reușind să demonstreze că substanța Roxadustat a ajuns în corpul ei printr-o contaminare.
De asemenea, apărătorii Simonei Halep au arătat că proba de sânge din pașaportul biologic al sportivei nu a fost transportată și depozitată corespunzător. Proba de sânge ar fi atins și 0 grade în timpul transportului, în timp ce temperatura admisă este între 4 și 15 grade Celsius. În motivarea instanței se arată că proba Simonei a stat două ore și 36 de minute a stat la temperaturi necorespunzătoare.
Concluziile lui Cristi Dănileț în cazul Halep
Judecătorul Cristi Dănileț a parcurs documentul și a publicat observațiile sale pe pagina lui de Facebook. „A apărut motivarea TAS in cazul Simona Halep și... a mai căzut un mit. Scrie negru pe alb că sportiva a încălcat două reguli: s-a dopat intenționat cu Roxadustat și, pentru a ascunde dopajul, a manipulat datele care au fost scrise in pașaportul biometric.
Cel mai trist este ca Halep a mințit la proces:
- a susținut ca substanța a ajuns accidental in corpul său, prin contaminare de la un supliment alimentar. S-au făcut analize la acel produs si nici vorbă, nu există acolo urme de Roxadustat. Având in vedere și cantitatea depistată in corpul său, TAS spune că acel consum a fost intenționat, nu accidental;
- a susținut că fluctuațiile unor componente ale sângelui, înscrise în pașaport, s-ar datora unei operației a deviației de sept, unei perioade de lipsa de antrenament sau menstruației. Prin experți s-a respins această apărare”.
Sursa: adevarul.ro