Judecătorul Cristi Danileț: Din arhiva SIPA, au plecat documente la cabinetul ministrului Rodica Stănoiu
Judecătorul Cristi Danileț: Din arhiva SIPA, au plecat documente la cabinetul ministrului Rodica Stănoiu. Am văzut asta în mod repetat. Judecătorul Cristi Danileț a afirmat, într-un interviu pentru Revista 22, că a observat în arhiva SIPA documente care aveau precizarea ”trimis către cabinetul ministrului” Rodica Stănoiu, cea care avea în subordine la vremea aceea SIPA.
”Da, o parte a documentelor văzute de mine aveau o însemnare „trimis către Cabinetul ministrului“. Am văzut-o în mod repetat. E vorba de acel gen de caracterizări „este un magistrat bun, este profesionist, îşi vede de treaba“ sau, din contra, „frecventează anumite cluburi, merge la persoane de moravuri uşoare, există suspiciuni cu privire la unele ilegalităţi“ etc.
Acest gen de informaţii mergeau către cabinetul ministrului de atunci, care avea în subordine directă SIPA. Oricine spune altceva minte. SIPA îl informa direct pe ministrul de atunci când avea informaţii compromiţătoare cu privire la un magistrat. Probabil se discuta ce să se întâmple cu acel magistrat. Se va putea veda asta cînd se va inventaria arhivă”, spune Cristi Danileţ în interviul pentru Revista 22.
Danileț este de părere că perioada în care ar fi putut ieși documente din arhivă este anterioară sigilării ei și închiderii serviciului.
”Cei care ar fi avut interesul să ajungă la informaţiile din arhivă SIPA ar fi putut să o facă în mod nestingherit mai înainte că ele să ajungă la Bucureşti şi să fie sigilate în arhivă. Nimeni nu este atât de naiv să trimită documente la Bucureşti şi de abia după aceea să le sustragă. Părerea mea e că dacă cineva ar fi vrut să-şi facă copii, să le sustragă sau să le folosească mai târziu, indiferent în ce scop, ar fi făcut-o înainte”.
Aceste discuții au apărut în urma unui material publicat în EVZ, în care Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, scrie Mediafax. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile lui Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".
Serviciul Român de Informații (SRI) a precizat, luni, că nu a avut nicio implicare în gestionarea arhivei SIPA, ci doar a asigurat antiefracție locația cu sisteme clasice. Reacția vine după ce jurnalistul Dan Andronic a acuzat luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, informează Agerpres.
Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut.