Judecătorul Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei CIJ privind Israelul, dar și-a nuanțat poziția

Judecătorul Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei CIJ privind Israelul, dar și-a nuanțat poziția

Judecătorul Bogdan Aurescu a votat în favoarea deciziei Curții Internaționale de Justiție (CIJ) care a ordonat vineri Israelului să oprească asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, dar a spus că aceasta trebuia să facă stipulări și cu privire la dreptul Israelului de a-și proteja cetățenii.

 Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

„CIJ ar fi putut preciza că măsurile luate, inclusiv oprirea ofensivei militare, nu afectează dreptul Israeului de a desfășura operațiuni, care ar trebui întreprinse în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv într-o manieră care să răspundă criteriilor de proporționalitate și necesitate, pentru a-și proteja cetățenii civili și pentru a elibera ostaticii încă deținuți în zona Rafah de către grupuri armate”, se arată în declarația lui Bogdan Aurescuv, potrivit unei postări pe platforma X.

Bogdan Aurescu a adăugat că CIJ ar fi putut profita de ocazie pentru a include în decizie o măsură prin care să solicite Israelului să ia măsuri pentru implementarea cu efect imediat a Rezoluției Consiliului de Securitate 2728 (2024), care include prevederea foarte importantă privind „încetarea durabilă a focului”, potrivit Mediafax.

Ce a ordonat Curtea Internațională de Justiție Israelului

Amintim că, vineri, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat Israelului să oprească ofensiva militară din oraşul Rafah , în sudul Fâşiei Gaza, o decizie care ar putea spori presiunile internaţionale pentru încheierea unui armistiţiu după mai bine de şapte luni de război, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cazul a fost adus în fața CIJ, cea mai înaltă instanță a ONU, de către Africa de Sud, care a acuzat Israelul că a comis un genocid împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza.

CIJ a catalogat noile ordine de evacuare pentru aproximativ 800.000 de palestinieni din Rafah ca fiind „excepțional de grave”.

Curtea a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite un acces „nerestricţionat” la ajutorul umanitar.

De asemenea, a cerut totodată eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului:

„Curtea își exprimă profunda îngrijorare cu privire la soarta ostaticilor... și solicită eliberarea lor imediată și necondiționată. Considerăm că este profund îngrijorător faptul că mulți dintre ei rămân încă în captivitate”.

Curtea Internațională de Justiție a ordonat Israelului să raporteze instanței, în termen de o lună, progresele înregistrate în aplicarea măsurilor dispuse vineri.

Israel: O încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze

Deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă instanţa nu dispune de mijloace să se asigure că acestea sunt puse în aplicare.

Israelul a afirmat în faţa instanţei că o încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi în timpul atacului din 7 octombrie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”