Judecătorii resping definitiv cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare a Colegiului 'Gheorghe Şincai'

Judecătorii resping definitiv cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare a Colegiului 'Gheorghe Şincai'

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins definitiv joi cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă preşedinţială, a Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai", pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului.

Primăria primise o decizie nefavorabilă şi la instanţa de fond - Judecătoria Sectorului 4 , însă prin admiterea unei excepţii, în timp ce Tribunalul Bucureşti a respins pe fond cererea de chemare în judecată ca fiind neîntemeiată.

Primăria Sectorului 4 a demarat un proiect ce prevede consolidarea şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", fiind încheiat în acest sens un contract cu o firmă de construcţii în valoare de 17,6 milioane lei. Conform administraţiei locale, liceul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa a II-a de risc seismic, fiind necesare lucrări urgente de consolidare.

"Clădirea, monument istoric, a fost expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic II, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor", susţinea Primăria condusă de Daniel Băluţă.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Administraţia locală a propus ca, pe durata lucrărilor (22 de luni), activitatea didactică să se desfăşoare temporar în altă parte, însă elevii şi profesorii au refuzat.

În septembrie 2020, Consiliul de administraţie al liceului a respins relocarea în altă clădire, iar Primăria a reacţionat prin deschiderea unui proces la Judecătoria Sectorului 4, în care solicita evacuarea de urgenţă şi predarea amplasamentului.

Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obţinut de la Primăria Capitalei autorizaţia de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În acest caz, Colegiul "Gheorghe Şincai" a deschis pe 10 februarie 2021 un proces la Tribunalul Bucureşti, care are ca obiect "anulare act administrativ ac nr. 501/1875441/21.09.2020".

Situaţia s-a complicat după ce directoarea liceului şi-a dat demisia, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a numit un director.

Zeci de profesori şi elevi au protestat în curtea liceului faţă de schimbarea conducerii şi intenţia Primăriei Sectorului 4 de a muta cursurile în altă parte.


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În luna februarie 2021, Ministerul Educaţiei a anunţat că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol prin care îşi asumă în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" .

Potrivit documentului, până la data de 1 august, Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante "conforme intereselor educaţiei" pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" pe perioada execuţiei lucrărilor de consolidare care vor avea o durată de 22 de luni.

"Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor. De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti va sprijini Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu", se arăta într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…