Judecătorii Instanţei supreme discută proiectul de modificare a Codului de procedură penală, adoptat de Camera Deputaţilor
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au întâlnit, marţi, în cadrul Secţiilor Unite, pentru a discuta despre proiectul de modificare a Codului de procedură penală, adoptat luni de Camera Deputaţilor.
Iniţial, şedinţa a fost programată pentru ora 15,00, însă nu a fost întrunit cvorumul necesar, astfel încât dezbaterile au fost amânate pentru ora 16,30.
Judecătorii de la Instanţa supremă ar putea sesiza Curtea Constituţională în legătură cu modificările aduse Codului de procedură penală.
Luni, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de procedură penală cu 175 voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Comisia parlamentară specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei a adoptat raport favorabil cu amendamente la acest proiect de lege.
Printr-un amendament aprobat s-a stabilit că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.
Membrii comisiei au admis şi un amendament potrivit căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială.
Conform prevederilor adoptate, măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate dacă există probe sau indicii temeinice că bunurile în cauză au fost obţinute din activităţi infracţionale. Măsurile asigurătorii nu pot depăşi o durată rezonabilă şi vor fi revocate dacă această durată este depăşită sau dacă temeiurile avute în vedere la luarea lor nu mai subzistă.
Un alt amendament stipulează că, la verificarea în cursul judecăţii, dacă se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile.
De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit că recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând. AGERPRES