Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Curtea Supremă, şi-ar putea afla astăzi sentinţa în dosarul privind furnizarea de informaţii secrete

Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Curtea Supremă, şi-ar putea afla astăzi sentinţa în dosarul privind furnizarea de informaţii secrete

Cei patru au fost trimişi în judecată după ce, în 2012, au încercat să-şi folosească influenţa pe lângă oameni politici din USL pentru ocuparea posturilor de procuror general al României şi de şef al DNA.

Potrivit interceptărilor convorbirilor aflate la dosar dintre Sâmpetru şi Bălan aceştia vizau posturile ocupate atunci de Codruţa Kovesi (procuror general al României) şi Daniel Morar (şef al DNA), cărora urmau să le expire mandatele.

Anchetatorii susţin că, în perioada martie-iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan „urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare”.

Serviciu contra serviciu

Mai exact, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau şi prin legăturile pe care le aveau la nivel politic, trebuiau să-i asigure protecţia lui Mihai Vlad, "în sensul de a-l menţine la şefia Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, în interesul comun al asocierii, cât şi de a-i transmite acestuia solicitări privind obţinerea de informaţii nedestinate publicităţii, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale", arată procurorii DNA.

În acest fel, Sâmpetru „avea sarcina de a asigura cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea şi securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaţionarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcţiei, informaţiile secrete şi de a le furniza celorlalţi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate”, au menţionat procurorii într-un comunicat emis marţi.

Potrivit anchetatorilor, pe 16 martie 2012, Marcel Sâmpetru i-a cerut lui Mihai Vlad să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat, iar pe 23 mai 2012 i-a cerut acestuia să-i furnizeze „date şi informaţii” despre persoana care îndeplinea funcţia de ministru al transporturilor, şi la aceeaşi dată, a primit de la acesta un plic care avea informaţii secrete, mai exact datele pe care i le solicitase anterior.

De asemenea, în perioada mai-iunie 2012, Sâmpetru i-ar fi cerut lui Vlad să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului. În urma verificărilor pe care le-a efectuat, Mihai Vlad i-ar fi comunicat lui Marcel Sâmpetru că numele acestuia nu apare în solicitări de interceptări ale serviciului pe care angajatul "Doi şi-un sfert" îl conducea.

În perioada martie-iunie 2012, George Bălan l-ar fi sprijinit moral, în mod repetat, pe Mihai Vlad în „săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, prin întărirea şi întreţinerea hotărârii acestuia de a săvârşi fapta, prin formarea convingerii existenţei unei protecţii, prin referiri la posibile relaţii la nivel înalt în lumea politică, împrejurări ce l-au încurajat pe Vlad Mihai în efectuarea acţiunilor infracţionale”, mai arată procurorii.

Un judecător de la Curtea Supremă, complicele lui Mihai Vlad

Pe 10 iulie 2012, în condiţiile în care la Direcţia Naţională Anticorupţie se efectuau cercetări penale faţă de Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru cu privire la fapetele precizate mai sus, judecătoarea de la Curtea Supremă, Georgeta Barbălată, luând la cunoştinţă, în timp ce se afla la serviciu, că procurorii urmează să facă percheziţii domiciliare, l-ar fi avertizat pe fostul şef de la „Doi şi-un sfert” că la domiciliul său urmează să descindă anchetatorii.

În acest fel, judecătoarea l-a ajutat pe Mihai Vlad să distrugă şi să ascundă documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut fi folosite ca probe, împiedicând astfel urmărirea penală.

„De asemenea, inculpata Barbălată Georgeta, după ce a pronunţat, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Vlad Mihai date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoştea în virtutea atribuţiilor de serviciu, acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului. La rândul său, Vlad Mihai a transmis datele şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională mai departe, lui Bălan George şi Sâmpetru Marcel”, au mai spus procurorii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!