Judecătoarea Corina Corbu - singurul candidat înscris pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi
Judecătoarea Corina-Alina Corbu, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), este singurul candidat care s-a înscris în procedura de ocupare a acestei funcţii, potrivit listei publicate de Consiliul Superior al Magistraturii.
Conform calendarului, ultima zi de depunere a candidaturilor a fost luni, urmând ca până pe data de 2 iunie să fie depus proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere.
Începând cu data de 8 iunie, Secţia pentru judecători a CSM poate dispune analizarea candidaturilor şi aprobarea susţinerii interviului.
În scrisoarea de intenţie adresată preşedintelui CSM, Marian Budă, Corina Corbu spune că pe parcursul celor aproape trei ani în care a coordonat managementul Înaltei Curţi, aceasta a cunoscut "transformări importante", dintre care unele şi-au găsit motivaţia în necesitatea de adaptare la o perioadă cu caracter extraordinar pe care a traversat-o atât sistemul judiciar, cât şi întreaga societate, dar cele mai multe au fost necesare tocmai pentru creşterea calităţii activităţii instanţei, a transparenţei acesteia şi, nu în ultimul rând, a refacerii relaţiei cu cetăţeanul, precum şi cu reprezentanţii celorlalte profesiuni juridice.
"Astfel, procesul de digitalizare a Instanţei supreme a reprezentat un real progres, în special din perspectiva beneficiarilor actului de justiţie. Reacţiile generate de operaţionalizarea dosarului electronic, a sistemului de comunicare electronică a actelor de procedură, a posibilităţii depunerii cererilor, documentelor sau petiţiilor direct prin site-ul propriu, precum şi numărul de accesări privind resursele disponibile prin biblioteca digitală de pe pagina de web a ICCJ îndreptăţesc o astfel de concluzie. Tot spre relaţia cu cetăţeanul au fost îndreptate şi proiectele deja realizate de creare a unui nou site web, cu resurse diversificate, sistematizate şi uşor accesibile cetăţenilor, dar şi faptul că întreaga jurisprudenţă ICCJ este în prezent disponibilă, universal şi gratuit, tuturor persoanelor interesate. Indexarea şi sistematizarea acesteia, precum şi îmbunătăţirea motorului de căutare au fost elemente menite să sporească capacitatea Curţii de a-şi disemina propria jurisprudenţă, ca factor unificator al practicii judiciare în general", menţionează Corbu.
Ea mai arată că un element deosebit de important al unei justiţii eficiente este "previzibilitatea soluţiei", iar creşterea gradului de diseminare a jurisprudenţei Înaltei Curţi consideră că este în măsură să contribuie "în mod vital" la consolidarea unui astfel de deziderat, putând conduce pe termen mediu şi lung chiar la o scădere a numărului de litigii care sunt în final deduse judecăţii. AGERPRES