Judecați voi/A manipulat Recorder? Manipulează omul PNL?
Șeful Apelor Române, Ervin Molnar, despre care Recorder.ro a dezvăluit că a forțat schimbarea directorului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, susține că acesta ar fi fost promovat de nașul său, fost director la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Recorder îl prezentase pe Ovidiu Ianculescu, fostul director SGA Mureș, prezentat drept un tânăr inginer, profesionist de 36 de ani care a urcat treptele profesionale pe forțe proprii, fără afiliere politică, ajuns prin concurs în funcția de director în 2019.
”Nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș. Cum? Simplu: din pix, fără concurs! Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici”, scrie Molnar într-o postare pe Facebook.
Șeful Apelor Române, Ervin Molnar, numit în funcție de PNL, mai susține că Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, ar fi implicat într-un dosar de luare de mită și trimis anul acesta în judecată.
În replică, reporterul Recorder.ro, Alex Nedea, scrie tot pe Facebook, că răspunsul șefului Apelor Române ”ocolește destul de stângaci elefantul din încăpere, mutând discuția spre rudele lui Ovidiu Ianculescu și încercând să-l discrediteze”. Nedea susține că ”este o manipulare facilă și pe alocuri ridicolă, așa că vă invităm, încă o dată, să discutăm despre fapte”.
”Faptele spun că Ovidiu Ianculescu nu este membru în niciun partid politic și și-a ocupat funcția de director prin concurs, având în spate o pregătire de specialitate cu studii în domeniu. De asemenea, faptele arată că oamenii din corpul de control al instituției pe care o conduceți au intrat peste el în birou și i-au cerut demisia, după care pe postul său a fost numit un membru PNL, fără nicio pregătire în domeniu și fără niciun concurs”, notează reporterul Recorder.ro.
Recorder.ro a scris că mărturia lui Ovidiu Ianculescu, directorul de la SGA Mureș demis la presiunile noului șef al Apelor Române instalat de liberali, arată cum funcționează, de fapt, depolitizarea instituțiilor publice promisă de Ludovic Orban în momentul preluării mandatului de prim-ministru: în domeniul gospodăririi apelor, 13 membri PNL fără nicio expertiză în domeniu au primit funcții de directori în ultima perioadă.
În locul inginerului Ovidiu Ianculescu, la conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș a fost instalat Ionuț Cengher, fost șef la o firmă care vinde băuturi alcoolice și aparete de cafea, detașat de la Senat, după cum el însuși recunoaște în ancheta realizată de Alex Nedea.
Postarea lui Ervin Molnar, șeful Apelor Române
„Adevărul iese la iveală ca untdelemnul deasupra apei!”
FOR THE RECORD: Povestea unei familii care a acaparat conducerea a două instituții din județul Mureș.
În orice campanie electorală se nasc povești. Unele inspirate din fapte reale, altele, scorneli din guri interesate.
Aleg să vă spun o poveste reală: cea a fostului Director ABA Mureș și a Directorului SGA Mureș – NAȘ și FIN (în cazul în care nu știați).
Și, ca într-o relație autentică de cumetrie, nașul Cristian Bratanovici și-a pus finul (pe Ovidiu Ianculescu), în 2017, în funcția de inginer șef al SGA Mureș.
Cum? Simplu: din pix, fără concurs!
Mai departe, finul ocupă această funcție timp de doi ani, tot fără concurs. Abia în 2019 este promovat în funcția de director SGA Mureș, printr-un concurs organizat sub conducerea aceluiași Cristian Bratanovici.
Între timp, nașul Bratanovici, numit de PSD director general adjunct la Apele Române, este implicat într-un dosar de luare de mită. Ulterior, în 2020, dosarul penal a fost finalizat și trimis în judecată. La începutul aceluiași an, Cristian Bratanovici demisionează din funcția de la nivel central, dar și din cea de director ABA Mureș.
La rândul său, finul își dă demisia din funcția de director SGA Mureș în același timp cu nașul său.
Acum câteva zile, finul a venit în fața lumii (într-un reportaj Recorder) și a vorbit despre cum a fost presat sa își dea demisia, ca și când lucrurile s-au întâmplat ieri și nu în urma cu 8 luni.
Nicio vorbă însă despre Nașu’, nici măcar că lui i-a depus demisia, așa cum zice legea.
Mă întreb serios de ce domnul Ovidiu Ianculescu și-a amânat 8 luni furia și tristețea și a ales să vorbească despre presiuni în plină campanie electorală?
Postarea reporterului Recorder.ro, Alex Nedea
Pentru că tot primesc mesaje despre reacția mizerabilă a postacilor PNL la materialul nostru, plină de minciuni și manipulări, pun aici răspunsul Recorder la postarea din miezul noptii a lui Ervin Molnar.
„Vorbiți cu atâta nonșalanță despre acapararea instituțiilor publice de parcă n-ați face parte din filmul ăsta. Acum două zile am publicat un material video în care prezentăm – cu dovezi clare, cu nume și prenume – cum instituția pe care o conduceți și partidul din care faceți parte a numit, prin detașare, cel puțin 13 membri PNL, fără niciun fel de experiență în domeniu, la conducerea unor instituții județene și regionale de administrare a apelor. Asta nu vă sună a acaparare? Nu credeți că, pe lângă povești despre relele făcute de alții, ar trebui să oferiți niște răspunsuri în legătură faptele dumneavoastră și ale partidului din care faceți parte?
Mesajul pe care l-ați postat – precum și comunicatul Apelor Române (instituție pe care o conduceți) – ocolește destul de stângaci elefantul din încăpere, mutând discuția spre rudele lui Ovidiu Ianculescu și încercând să-l discrediteze. Este o manipulare facilă și pe alocuri ridicolă, așa că vă invităm, încă o dată, să discutăm despre fapte.
Faptele spun că Ovidiu Ianculescu nu este membru în niciun partid politic și și-a ocupat funcția de director prin concurs, având în spate o pregătire de specialitate cu studii în domeniu. De asemenea, faptele arată că oamenii din corpul de control al instituției pe care o conduceți au intrat peste el în birou și i-au cerut demisia, după care pe postul său a fost numit un membru PNL, fără nicio pregătire în domeniu și fără niciun concurs.
Ascultați înregistrarea din materialul nostru și o să vedeți că se menționează numele dumneavoastră, iar unul dintre membrii corpului de control folosește sintagma „o să mă întrebe dacă am rezolvat”. N-ați dori să răspundeți de ce vă doreați atât de tare să rezolvați și de ce corpul de control al instituției pe care o conduceți folosește astfel de tactici de intimidare?
Afirmați, totodată, că Ovidiu Ianculescu și-a amânat opt luni furia și tristețea și vă întrebați de ce a ales să vorbească abia cum. În primul rând este o minciună: știți foarte bine că Ovidiu Ianculescu a depus o acțiune în instanță pentru anularea demisiei la numai câteva săptămâni după ce a fost forțat să plece din funcția de director. A depus și o plângere penală, a trimis și o scrisoare către administrația prezidențială.
O știți foarte bine pentru că, drept pedeapsă pentru aceste acțiuni, a fost detașat în județul Maramureș și există o înregistrare din care reiese că această pedeapsă a fost dictată de la vârful instituției pe care o conduceți. De ce apare Ovidiu Ianculescu abia acum într-un reportaj Recorder?
Pentru că acum câteva săptămâni a văzut un material în care am prezentat un caz similar – cazul lui Ilie Covrig de la Direcția Silvică Mureș – și după aceea a hotărât să ne contacteze. Cam așa se întâmplă: când un om iese în fața și vorbește despre tăvălugul numirilor politice, alți oameni prind curaj și încep să vorbească și ei. Ne pare rău dacă această stare de fapt vă produce îngrijorare.
Nu în ultimul rând, vă rugăm să le transmiteți colegilor de partid care afirmă, în diverse comentarii, că Recorder a refuzat să vă includă poziția în material deși dumneavoastră ați acceptat interviul, că această minciună poate fi foarte ușor demontată. Avem înregistrarea telefonică dintre dumneavoastră și reporterul Recorder în care afirmați că sunteți foarte ocupat și că nu știți dacă puteți găsi timp pentru un interviu.
Avem și dovada apelurilor din zilele următoare, la care nu ați mai răspuns, în ciuda insistențelor noastre. În ceea ce ne privește, ne-am fi dorit foarte mult să realizăm interviul, pentru că în fața camerei ați fi fost obligat să răspundeți la întrebările amintite mai sus, pe care continuați să le ocoliți cu perseverență. Vă asigurăm că încă așteptăm răspunsurile. Nu doar noi, ci și sutele de mii de oameni care au vizionat materialul Recorder.”
S-a enervat președintele? Politrucul instalat de PNL la Apele Române Mureș fost demis.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, Ionuţ Cengher, a fost demis de conducerea Administraţiei Bazinale de Apă, cică, în urma unor declaraţii „care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă”.
„În această dimineaţă, conducerea Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, în urma consultării cu reprezentanţii conducerii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), a dispus demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Ionuţ Cengher, ca urmare a declaraţiilor sale publice care nu fac cinste unei instituţii de o asemenea importanţă în gospodărirea apelor din judeţul Mureş”, au transmis, miercuri, reprezentanţii „Apelor Române”, potrivit News.ro .
În locul său, a fost numit temporar George Vlasiu, de profesie inginer constructor, angajat al SGA Mureş de peste 6 ani.
„Reamintim că demisia fostului director SGA Mureş, Ovidiu Ianculescu, caz relatat de publicaţia Recorder, a fost o decizie personală, depusă oficial la începutul lunii februarie a acestui an. Acesta a acceptat funcţia de inginer sef în cadrul SGA Mureş 5 zile mai târziu de la această decizie, fiind consecvent în hotărârea personală de retragere din funcţia de Director al SGA Mureş”, a arătat sursa citată.
Reprezentanţii Administraţiei „Apele Române” au adăugat că declaraţiile lui Ovidiu Ianculescu privind rolul şi atribuţiile Directorului General ANAR sunt incorecte.
„Conform legii, directorul general al ANAR nu poate demite, numi sau suspenda un director de SGA. De aceea, domnul Ovidiu Ianculescu şi-a înaintat demisia, conform legii, la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, respectiv directorului din acea perioadă, Cristian Bratanovici, şi nu conducerii ANAR. Totodată, în reportajul Recorder, Ovidiu Ianculescu vorbeşte despre deţinerea funcţiei de Director SGA Mureş ca urmare a unui concurs susţinut în acest sens.
Precizăm că declaraţiile lui Ianculescu nu fac referire şi la perioada 2017-2019 când acesta a ocupat funcţia de inginer-şef al SGA Mureş, fără un concurs susţinut în acest sens şi în urma numirii sale de către Directorul ABA Mureş de la acea vreme, Cristian Bratanovici. În final, considerăm că declaraţiile lui Ovidiu Ianculescu, la 8 luni distanţă de la toate evenimentele relatate, conţin omisiuni importante care pot induce în eroare întreaga opinie publică”, au susţinut aceştia.
Conform sursei citate, în perioada stării de alertă, conform legii nr. 55/2020, este interzisă organizarea concursurilor pentru aceste posturi tehnice, urmând ca acestea să fie reluate în momentul în care legislaţia va permite acest lucru.
Recorder a relatat că Ovidiu Ianculescu, inginer de profesie, a ajuns director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş, instituţie care gestionează infrastructura de apă din şase judeţe, nefiind membru al unui partid şi dând concurs pe post. La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu susţine că i s-a cerut să demisioneze, funcţia fiind ocupată de Ionuţ Cengher.
În reportajul Recorder, directorul SGA Mureş Ionuţ Cengher afirmă că a cerut o detaşare la Apele Române de la Senat.
Întrebat cum a ocupat acest post de director, neavând experienţa cerută pentru funcţie, Cengher a afirmat: „Eu nu am avut de unde să ştiu care sunt criteriile şi cerinţele pentru post”. De asemenea, el a spus că nu ştie ce număr are Legea apelor, dar că a citit-o. „Poziţia de director al Apelor Române nu înseamnă neapărat ca tu ca director să ştii să le faci absolut toate”, a mai spus el.