Cristian Plută, directorul adjunct al Administratiei Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) vizat luni dimineață de perchezițiile DNA, conform surselor G4Media.ro, a cumpărat trei terenuri, o casă și a strâns 25.000 de euro în doi ani, în timp ce era directorul de investiții al instituției, arată declarațiile de avere depuse de acesta în 2020 și 2022 și consultate de G4Media. ASSMB este o instituție subordonată direct Primăriei București și care a fost condusă în ultimii patru ani de oameni apropiați de PSD sau susținuți de fosta administrație condusă de Gabriela Firea și care au rămas în continuare la șefia instituției cu sprijinul USR și al viceprimarului Horia Tomescu.
- Viceprimarul general USR al Capitalei, Horia Tomescu, nu a răspuns solicitării G4Media de a transmite un punct de vedere până la publicarea acestui articol. Tomescu a declarat luni dimineață pentru Agerpres că ”este foarte bine că se fac verificări” la ASSMB și că ”este fericit că DNA lucrează”: ”Nimeni nu e mai presus de lege şi dacă există informaţii şi probleme este foarte bine că se acţionează, e un lucru perfect normal”.
Administratia Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) este o instituție subordonată direct Primăriei București, care coordonează activitatea spitalelor din subordinea municipalității. Instituția este condusă de directorul general Oana Gabriela Sivache și directorul general adjunct Cristian Plută, cercetat de DNA pentru luare de mită, conform surselor G4Media.
Conform declarației de avere, în 2020 Plută nu deținea active, case, terenuri, depozite bancare sau alte bunuri, nu avea credite și nici nu acordase împrumuturi, în schimb avea trei mașini (Dacia, Renault și Volvo), cumpărate în perioada 2005-2011. Veniturile declarate de Plută erau salariul de la ASSMB (113.398 lei/an), salariul soției de la o societate (16.800 lei/an) și alocațiile a doi copii (3000 lei/an).
În 2021 și 2022, când era director la Direcției de Investiții în cadrul ASSMB, Plută și soția au cumpărat trei terenuri intravilane (două în București și unul în Ilfov), o casă de 200 mp în Buftea, au moștenit 1/4 dintr-o casă de 219 mp în București și au strâns depozite de aproape 9000 de euro și aproximativ 80.000 de lei, conform declarației de avere din iunie 2022. Conform documentului, Plută a luat în 2022 un credit de aproape 500.000 de lei (aprox. 100.000 de euro), scadent în 2046. Plută a mai primit 12.500 de euro de la o persoană fizică, Teodora Tuta (Timișoara), sumă în dreptul căreia a scris ”cadou copii”. În 2022, veniturile salariale ale soților Plută au rămas aceleași ca în 2020.
Oamenii PSD, susținuți de USR
De precizat că până la tandemul Sivache-Plută, ASSMB a fost condusă de Vasile Apostol, numit director general de fostul primar Gabriela Firea și păstrat în funcție aproape 2 ani de actualul edil al Capitalei, Nicușor Dan, în ciuda criticilor repetate legate de modul în care acesta conducea spitalele din subordinea administrației locale.
Conform informațiilor apărute în mai multe publicații , Plută a ajuns în ASSMB cu sprijinul fostei administrații PSD și s-a apropiat de viceprimarul general USR, Horia Tomescu, care l-a susținut în continuare în instituție, la Direcția de Investiții. Plută a fost numit adjunctul ASSMB de Vasile Apostol în 2020 și a ocupat această funcție până în martie 2022, când Apostol a fost demis de Nicușor Dan, iar Plută a devenit director general al instituției.
În aprilie 2023, Plută a redevenit adjunctul ASSMB, după o rocadă cu actuala șefă Oana Sivache, susținută de USR și numită tot de viceprimarul Tomescu. Sivache vine din rândurile PSD, a fost vicepreședinte TSD Dâmbovița, trecea drept o apropiată a lui Adrian Țuțuianu și a părăsit partidul în 2015 pentru a trece în barca UNPR, conform presei locale.
Contracte controversate
Ca un amănunt, G4Media a arătat în aprilie 2023 cum ASSMB a atribuit direct unei firme înființată de mai puțin de un an două contracte de câte 45.000 de lei pentru servicii de consultanță în vederea obținerii de finanțări PNRR pentru digitalizarea serviciilor medicale.
Firma era condusă de o inculpată DNA, o persoană condamnată, în primă instanță, la 9 luni de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene în derularea unui proiect POSDRU intitulat ”Anotimpuri la borcan”.
Apoi, Cristian Plută a fost directorul de investiții din ASSMB în perioada presupuselor supraevaluări a lucrărilor de reabilitare a Spitalului de copii ”Dr. Victor Gomoiu” din București, și a fost audiat în acest dosar.
Afacerea Gomoiu a fost devoalată, în 2019, de către Lavinia Coțofană, fosta șefă a Direcției juridice a ASSMB, gest pentru care a fost destituită de Gabrielei Firea, după cum scria Libertatea .
O altă afacere controversată a ASSMB din mandatul de director de investiții al lui Cristian Plută a fost acordarea, în 30 septembrie 2020, prin negociere fără publicare prealabilă, a unui contract de aproape două milioane de euro unei firme specializată în producerea și distribuția de băuturi răcoritoare care se angaja să execute lucrări de reparații la Spitalul Colentina.
Acuzațiile DNA
Luni dimineață au avut loc percheziții DNA la Administrația Spitalelor București, acțiune care îl vizează pe Cristian Plută, conform surselor G4Media.ro. Acesta este cercetat pentru luare de mită, pentru că ar fi primit mită în două tranșe, o dată 20.000 de euro, a doua oară peste 300.000 de lei pentru acordarea de contracte de achiziții, mai precizează sursele G4Media. Detalii aici .