Jucan (CNA): Intrarea în insolvență a TVR echivalează cu legalizarea cenzurii și destructurarea
Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a solicitat luni noilor membri ai Consiliului de Administrație al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvență a televiziunii publice, arătând că nu există un proiect clar legat de ceea ce ar urma să se întâmple după o astfel de acțiune.
"Solicit public noilor membri ai consiliului de administrație al TVR să respingă propunerea de intrare în insolvență a televiziunii publice. În același registru, solicit membrilor să nu formuleze nicio propunere în ceea ce privește persoana lui Remus Borza, condamnat penal pentru fapte săvârșite în exercitarea profesiei de practician în insolvență. În caz contrar, membrii consiliului de administrație se vor afla în situația ignorării unei hotărâri judecătorești, faptă pedepsită cu închisoare de la trei luni la trei ani, așa cum prevede art. 287 lit 'c' din noul Cod penal", a transmis Valentin-Alexandru Jucan, printr-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, conform noilor prevederi legale, în cazul TVR, Consiliul de Administrație este cel care desemnează administratorul judiciar; "adică majoritatea politică desemnată recent de către Parlament".
"Apropierea lui Remus Borza de fostul prim-ministru al României este de notorietate. În același mod se poate înțelege și insistența președintelui Senatului ca TVR să intre în insolvență. La fel de cunoscută — dar ignorată — este și condamnarea penală a lui Remus Borza la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea de infracțiuni privind conflictul de interese — 34 acte materiale, în exercitarea profesiei de practician în insolvență", a susținut Jucan, în opinia căruia, în urma acestei condamnări, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență — UNPIR ar fi trebuit să suspende sau să elimine prezența lui Remus Borza din rândul practicienilor în insolvență.
El a adăugat că, în acest context, în calitate de membru al CNA, este obligat să sesizeze Parchetul General în legătură cu decizia UNPIR referitoare la Remus Borza.
Potrivit lui Jucan, intrarea în insolvență a televiziunii publice, "cu ajutorul inițiativei legislative semnate de parlamentarii PSD și ALDE", cu sprijinul lui Remus Borza, "echivalează cu legalizarea cenzurii și a destructurării TVR, inclusiv vinderea bucată cu bucată a patrimoniului televiziunii publice".
Valentin Jucan consideră că se "dorește cu orice preț" intrarea televiziunii publice în insolvență, deși nu există "un proiect clar" privind câte posturi de televiziune vor mai rămâne și în ce formă, care este numărul de angajați care vor rămâne, în ce măsură patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garanțiile pentru protejarea libertății de exprimare și a emisiei, ce se întâmplă cu studiourile teritoriale.
În opinia sa, în aceste condiții, intrarea TVR în insolvență ar fi, din start, "un dezastru, pe bani publici".
"Așadar, Televiziunea Română se îndreaptă nu doar spre faliment, ci și spre dezmembrare, mulțumită actualei majorități politice din Parlament care s-a impus și în Consiliul de Administrație al televiziunii. (...) Într-un articol publicat recent, Remus Borza transmite, în mod fals, informația conform căreia ar exista un consens politic pentru ca el să fie propus administrator judiciar al TVR. Dincolo de faptul că este un neadevăr, această declarație are scopul unic de a constrânge membrii Consiliului de Administrație al TVR, fiind, totodată, un avertisment pentru cei care ar îndrăzni să nu susțină insolvența, respectiv numirea lui ca administrator judiciar", a mai spus Jucan.
Potrivit membrului CNA, în acest context, apare și "miza" majorității din CA al TVR, respectiv numirea unui președinte-director general care să ceară și să susțină intrarea în insolvență, după modificarea propusă de parlamentarii PSD și ALDE privind Legea 41/1994 care reglementează funcționarea televiziunii.
Remus Borza a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre situația în care se găsește TVR . El crede că insolvența este singura modalitate de salvare a postului și spune că și-ar dori să fie desemnat administrator judiciar, dacă se va deschide procedura de reorganizare.
"80% din veniturile TVR se duc pe salarii, este inadmisibil. După care evident că sunt cheltuielile cu stațiile, cu transmisiile și rămân 1-2% ca să finanțezi formate de emisiuni noi. Nu ai cum să dezvolți TVR și nici nu ai cum să dai bani. Orice ban pe care l-ai da ar fi ajutor de stat și ar fi discriminator în raport cu ceilalți. (...) Aici trebuie aplicată o soluție radicală, trebuie tăiat răul din rădăcină, nu așa, pe bucăți", a spus Borza.
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)