Jordan Chiles, cu ochii pe bronzul Anei Bărbosu: promisiunea americanilor, pe baza noilor probe, arată ce urmează

Jordan Chiles, cu ochii pe bronzul Anei Bărbosu: promisiunea americanilor, pe baza noilor probe, arată ce urmează

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) și-a „pătat“ imaginea după acest fiasco declanșat de concursul olimpic, la sol. Iar reacția șefului FIG, apărută acum, nu doar că n-a „reparat“ situația, dar chiar a înrăutățit-o!

Jordan Chiles. FOTO: Arhiva Adevărul

Jordan Chiles. FOTO: Arhiva Adevărul

Dacă evenimentele de la Paris au confirmat că FIG e o organizație „blocată“ în timp, care n-a fost în stare să țină pasul cu implementarea tehnologiei în arbitraj, comunicatul sec al șefului Morinari Watanabe a pus gaz pe foc! În primul rând, pentru că a venit cu mare întârziere, la vreo trei săptămâni după consumarea faptelor. În plus, ce a scris Watanabe n-a făcut nicio referire la trauma trăită de Ana Maria Bărbosu (18 ani), Sabrina Voinea (17 ani) și Jordan Chiles (23 de ani).

Această tragedie n-ar trebui să se mai întâmple vreodată. De când am devenit președintele FIG, am promovat mereu folosirea tehnologiei în arbitraj. Din păcate, această tragedie s-a întâmplat. Implementarea tehnologiei în sport a fost tratată cu superficialitate, în condițiile în care FIG era, cândva, fruntașă la acest capitol. Ceea ce nu mai e cazul acum. Iar asta pentru că noi n-am fost în stare să renunțăm la niște prejudecăți din cauza tradițiilor noastre. Avem nevoie de o schimbare. Avem nevoie de o provocare. Și avem nevoie de curaj pentru a merge înainte. Lipsa curajului, de a face acest pas, a cauzat tragedia de la Paris“, a scris Morinari Watanabe.

Acesta s-a referit, practic, la faptul că penalizarea Sabrinei Voinea, pentru o presupusă ieșire de pe covor, s-a făcut ochiometric, după evaluarea arbitrilor. În mod normal, ar fi trebuit să avem senzori care să semnaleze așa ceva, în timp real. De asemenea, comunicatul FIG a condamnat, printre rânduri, situația în care a ajuns Jordan Chiles. Potrivit verdictului TAS, bronzul americancei a fost luat, deoarece mărirea notei sale s-a făcut după o contestație care s-ar fi depus cu o întârziere de 4 secunde! Și aici e de noaptea minții că există un astfel de subiect, în era tehnologiei, în care totul e computerizat!

„Comunicatul e o tragedie!“

Menit, probabil, să calmeze apele după un scandal internațional, comunicatul lui Watanabe mai mult a inflamat spiritele. Cel puțin, în America!

„Iertați-mă, dar acest comunicat nu e despre ceea ce s-a întâmplat în concursul olimpic de la sol. Nu face nicio referire la situația sportivelor și la calvarul pe care l-au îndurat ele! Încercați să faceți mai mult decât atât! Sunt foarte dezamăgită de acest comunicat. Iar dacă Federația Internațională și Comitetul Internațional Olimpic au impresia că Statele Unite vor renunța la luptă, pentru recuperarea bronzului luat de la Jordan Chiles, ei bine, se înșală! Aceste sportive merită ceva mai bun, după tot ce au făcut pentru gimnastică“, a spus antrenoarea Cecile Landi.

La fel de acidă a fost și Nancy Armour, cu o rubrică permanentă în „USA Today“. Jurnalista a catalogat comunicatul FIG drept o „salată de cuvinte“. Și cei de la Inside Gymnastics l-au pus la zid pe japonezul Morinari Watanabe: „Chiar dacă s-a referit la finala olimpică, spunând că a fost o tragedie, Watanabe s-a oprit aici, fără a-și cere scuze gimnastelor implicate în această poveste. De asemenea, n-a explicat, cu subiect și predicat, cine sunt vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat, așa cum mulți și-ar fi dorit“.

Cea mai dură reacție a venit însă din partea lui Gina Chiles, mama lui Jordan: „Comunicatul în sine e o tragedie! ChatGPT ar fi făcut o treabă mai bună. Cei de la FIG s-au folosit de acest caz devastator, ca să facă lobby pentru introducerea tehnologiei în gimnastică. Cu tot respectul domnule Watanabe, dar ar fi cazul să <<citiți>> mai bine ce se întâmplă în cameră“.

Ultimul cuvânt l-a avut Federația Americană de Gimnastică. Acest for a insistat că, în ciuda celor scrise de șeful FIG, demersul pentru recuperarea medaliei lui Jordan Chiles va continua, cu ajutorul noilor probe: Suntem foarte dezamăgiți de această reacție oficială și vom epuiza toate căile legale, printre care atacarea verdictului la Tribunalul Federal Elvețian, pentru a obține scorul corect, clasarea pe măsură și medalia aferentă pentru Jordan“.

Sabrina Voinea merge și ea în Elveția

Nu doar americanii țintesc bronzul trecut, deocamdată, în palmaresul Anei Bărbosu. Potrivit Adevărul, și Sabrina Voinea s-a adresat Tribunalului Federal Elvețian!

''Prin prezentul comunicat de presă dorim să vă informăm că astăzi, 26.08.2024, Tribunalul Suprem Elveţian (TSE) a confirmat primirea recursului formulat de către FRG şi Sabrina Voinea împotriva hotărârii pronunţate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Mulţumim Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru sprijinul constant oferit în prezentul demers, avocaţilor noştri Dr. Av. Mădălina Diaconu şi Av. Sabin Gherdan, care ne reprezintă a la TSE, precum şi partenerilor autorizaţi ai Federaţiei Române de Gimnastică, Casa de avocatură Popescu & Asociaţii şi Av. Bogdan Foloştină'', se arată în comunicatul publicat de pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 Ianis Hagi, stop joc / S-a aflat motivul pentru care tricolorul nu mai are voie să intre în vestiarul lui Rangers

3 “Am anunțat Apele Române, au zis să le trimit poze” / O plajă din Neptun plină de oameni a fost inundată

4 Belarusul se pregătește să atace Ucraina?

5 Cu monstrul rusesc din adâncuri s-a încheiat o eră. Povestea celui mai mare submarin nuclear construit vreodată