Joe Biden în Balcani pentru a discuta despre criza migratorie și securitate
Vicepreședintele american, Joe Biden, participă miercuri la un summit la țărilor din Balcani consacrat în special crizei migratorii, marcând astfel o revenire a interesului SUA pentru această regiune cu stabilitate încă fragilă, comentează AFP. Balcanii Occidentali — statele din fosta Iugoslavie plus Albania — poartă o grea moștenire de conflicte care au devastat regiunea în anii 1990. Tensiuni între state vecine sau comunități din cadrul aceleiași țări apar periodic, în timp ce de la începutul anului această regiune săracă gestionează cum poate valul de sute de mii de migranți din Orientul Mijlociu care o tranzitează în drum spre mirajul Europei de Vest.
Prezența lui Joe Biden la acest summit organizat în Croația este un semn al voinței Washingtonului de a-și consolida prezența în Balcani, unde Statele Unite au jucat deja un rol cheie în perioada conflictelor care au sfâșiat fosta Iugoslavie, afirmă analiști politici.
După ce și-au concentrat atenția asupra Orientului Mijlociu și au cedat Balcanii Uniunii Europene, "Statele Unite se întorc. Europa a eșuat în rezolvarea a numeroase chestiuni" din regiune, este de părere Lidija Cehulic-Vukadinovic, profesor de relații internaționale la Universitatea din Zagreb.
Joe Biden și președintele Consiliului European, Donald Tusk, vor avea întrevederi cu organizatori acestui summit, șefa statului croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, și omologul său sloven, Borut Pahor, precum și cu oaspeții acestora, șefii de stat din Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia.
Iar provocările cu care se confruntă regiunea, adăugate la criza migratorie și amenințarea pe care o reprezintă terorismul, nu lipsesc.
Relațiile interetnice sunt fragile cu deosebire în Bosnia, Macedonia și Kosovo, amenințările cu creșterea influenței islamului radical cresc în Bosnia, în timp ce situația economică este precară cu o rată a șomajului ridicată pe ansamblul regiunii, mai ales printre tineri.
"Balcanii rămân un potențial butoi cu pulbere", a subliniat Lidija Cehulic-Vukadinovic.
"În lumina noilor amenințări, Statele Unite se întorc cu scopul de a evita orice destabilizare a regiunii", a apreciat ea.
Șefa statului croat a salutat participarea lui Joe Biden, care ilustrează voința Statelor Unite de a se implica mai activ în discuțiile despre riscurile de securitate din Europa de Sud-Est.
Scopul summitului va fi de "a întări cooperarea și încrederea reciprocă într-un moment cu riscuri de securitate sporite", a menționat la rândul său Borut Pahor.
Acest summit balcanic, al patrulea, are la origine o inițiativă lansată în 2013 de Slovenia și Croația, singurele două țări din regiune membre ale UE.
Întâlnirile precedente s-au derulat în prezența președintelui francez, François Hollande, apoi a cancelarului german, Angela Merkel, și a președintelui austriac, Heinz Fischer.
AGERPRES