Jocurile Olimpice murdare. „Războiul rece“ dintre SUA și China scoate la iveală cazuri și acuzații incredibile de dopaj

Jocurile Olimpice murdare. „Războiul rece“ dintre SUA și China scoate la iveală cazuri și acuzații incredibile de dopaj

Jocurile Olimpice 2024 au avut o mulțime de momente emoționante și memorabile, însă au lăsat impresia că marile puteri au făcut totul pentru supremație. Chiar și românii au simțit-o pe pielea lor, dar cum suntem prea mici, „războiul“ s-a dus între China și SUA. Până la urmă, americanii s-au impus, având 40 de medalii de aur, la fel ca asiaticii, dar mai multe de argint. Însă nu se știe câte dintre ele au fost câștigate grație performanțelor sportivilor și câte unor tehnologii de dopaj care au depășit metodele de depistare sau pentru că agențiile care ar trebui să lupte împotriva folosirii substanțelor interzise au „închis ochii“ în cazul unor nume mari.

SUA și China și-au disputat supremația până în ultima secundă a Olimpiadei

SUA și China și-au disputat supremația până în ultima secundă a Olimpiadei

Totul a fost scos la iveală de un conflict între WADA, organismul internațional care gestionează cazurile de dopaj din întreaga lume, și USADA, cel intern din Statele Unite. Agenția antidoping din SUA a lăsat să concureze sportivi depistați cu probleme, a anunțat WADA: „Sportivi americani de elită au luat EPO și n-au pățit nimic“. La rândul lor, oficialii de peste Ocean a acuzat forul internațional că i-a lăsat să concureze pe chinezi, care au dezvoltat o cultură a dopingului și că asta ar fi explicația pentru rezultatele incredibile pe care asiaticii le-au obținut la Paris, mai ales înotătorii.

23 de înotători chinezi prinși dopați, dar lăsați să concureze

Conform WADA, agenția din Statele Unite a lăsat sportivii să concureze, chiar dacă au fost descoperiți dopați, motivând că astfel avea „agenți sub acoperire“ în sport. Americanii se apără spunând că acuzațiile WADA sunt doar o perdea de fum menită să acopere dopingul asiaticilor.

În primăvară, WADA a exonerat 23 de înotători chinezi, iar unii dintre ei au participat la Jocurile Olimpice, inclusiv în proba de 4x100 metri mixt, acolo unde China a oprit dominația de 64 de ani a americanilor. Aceștia din urmă au atacat virulent forul internațional, iar acesta nu a rămas dator și i-a acuzat pe oficialii din SUA că la ei ar fi cei dopați. Atenție, vorbim despre acuzații reciproce lansate de două organisme pentru care substanțele interzise sunt domeniul lor de activitate.

Pan Zhanle, unul dintre sportivii chinezi care a sfidat normalul la Jocurile Olimpice. Foto Facebook

Pan Zhanle, unul dintre sportivii chinezi care a sfidat normalul la Jocurile Olimpice. Foto Facebook

WADA a acuzat USADA că „îndoaie“ regulile atunci când are nevoie, în favoarea sportivilor americani. Conform forului internațional, USADA a încălcat codul antidoping de un deceniu, lăsând mai mulți atleți să concureze, deși au fost prinși dopați! „Într-un caz, un sportiv de elită, care a concurat în calificările olimpice și la evenimente internaționale din Statele Unite, a recunoscut că a luat steroizi și EPO, dar i s-a permis să continue să concureze până la pensionare“, au transmis cei de la WADA.

„Cazul nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost niciodată șterse din anale, premiile nu au fost returnate și nicio suspendare nu a fost executată. Atletului i s-a permis să se alinieze împotriva concurenților neștiutori, ca și cum nu ar fi trișat niciodată“, au dezvăluit cei de la WADA, care și-au continuat acuzațiile: „Unii indivizi din SUA încearcă să marcheze puncte politice atacând sportivi chinezi. Creează neîncredere în sistemul antidoping global“.

Chinezii, testați în medie de 21 de ori în acest an

Întrebați despre această situație, reprezentanții USADA au contracarat spunând că WADA a știut tot timpul despre situație și că cele două foruri chiar ar fi lucrat împreună în aceste cazuri. Mai mult, în această cooperare ar fi ajutat și investigatatori FBI, în cazuri de trafic de droguri. „Este trist să vedem încercările disperate și periculoase ale liderilor WADA de a-i defăima pe alții, inclusiv pe informatori, în loc să răspundă la întrebările de bază despre motivul pentru care au permis Chinei să acopere 23 de teste pozitive pentru TMZ și două teste pozitive pentru metandienonă“, a ripostat Travis Tygart, șeful USADA.

Rivalitatea dintre cele două superputeri a crescut presiunea asupra oficialilor antidoping, astfel încât echipa de natație a asiaticilor deplasată la Paris a ajuns să fie testată de câteva ori mai mult decât celelalte delegații. Începând cu ianuarie, fiecare dintre cei 31 de membri ai echipei Chinei a fost testat, în medie, de 21 de ori de către diverse organizații antidoping, potrivit World Aquatics. În comparație, cei 41 de înotători din Australia au fost testați în medie de 4 ori, iar cei 46 de înotători din SUA, în medie de 6 ori.

Câte 40 de medalii de aur au câștigat China și SUA la Jocurile Olimpice. În total, americanii au luat 126 de medalii, iar asiaticii, 91.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?