Jocurile de război arată că SUA și-ar putea epuiza muniția în „în doar 3 până la 4 săptămâni” într-un război cu China

Jocurile de război arată că SUA și-ar putea epuiza muniția în „în doar 3 până la 4 săptămâni” într-un război cu China

Pentagonul și-ar epuiza munițiile în „trei până la patru săptămâni” într-un război prelungit cu China, se arată într-un nou raport privind apărarea națională a SUA, citat de Business Insider.

Muniții JDAM (Joint Direct Attack Munition) ale SUA la baza aeriană Tyndall FOTO SHUTTERSTOCK

Muniții JDAM (Joint Direct Attack Munition) ale SUA la baza aeriană Tyndall FOTO SHUTTERSTOCK

Raportul de 114 pagini, publicat luni de o comisie bipartizană numită de Congres, a avertizat că SUA nu sunt pregătite pentru un conflict susținut cu China sau Rusia, și atât mai puțin cu ambele în același timp.

Multe dintre evaluările cuprinse în raport s-au bazat pe materiale raportate anterior, însă revizuirea concentrează informații recente și zeci de mărturii ale oficialilor într-o recomandare oficială pentru SUA de a crește cheltuielile pentru apărare și a-și eficientiza forțele.

Stocurile de muniție sunt în special deficitare, a conchis comisia formată din opt persoane, între care un general în retragere, o fostă congresmenă a Partidului Democrat și un fost ambasador al SUA.

Ei au citat un raport din 2022 realizat de doi analiști ai Centrului pentru Securitate Națională Americană, potrivit căruia SUA nu au suficiente arme pentru a „domoli și învinge o invazie inițială” din partea unor puteri precum China.

Comisia a adăugat că acest deficit a persistat chiar și după ce SUA au intensificat recent producția de arme pentru a le furniza Ucrainei.

„Drept urmare, jocurile de război publice neclasificate sugerează că, într-un conflict cu China, Statele Unite și-ar epuiza în mare parte stocurile de muniții în doar trei până la patru săptămâni”, se arată în raport.

Unele muniții importante, precum rachetele antinavă, ar putea fi suficiente doar pentru câteva zile, a avertizat comisia.

Analiștii au amintit că stocurile aliaților SUA sunt, de asemenea, o preocupare. Drept exemplu, au citat un raport din 2022 realizat de Institutul Regal al Serviciilor Unite cu privire la războiul din Ucraina.

„În apogeul luptei din Donbas, Rusia folosea mai multă muniție în două zile decât avea în stoc întreaga armată britanică”, se arăta în acel raport.

Industria de apărare „extrem de inadecvată” chiar și pe timp de pace

Comisia americană a avertizat că producția de apărare în ansamblu este într-o stare proastă, iar industria nu are capacitatea de a satisface nevoile naționale nici măcar pe timp de pace.

„Producția industrială din SUA este extrem de inadecvată pentru a furniza echipamentele, tehnologia și munițiile necesare astăzi, cu atât mai puțin având în vedere cerințele conflictului dintre marile puteri”, au scris analiștii în cel mai recent raport.

În general, ei au avertizat asupra unui spectru de deficiențe ale SUA, legate de necesitatea unor stimulente mai bune pentru recrutarea personalului militar, un proces de cercetare și dezvoltare „bizantin” și un Departament de Apărare lent, birocratic.

„Schimbările fundamentale în natura amenințărilor și a tehnologiei necesită o schimbare fundamentală în modul în care funcționează Departamentul Apărării” se arată în raport.

Comisia a propus câteva schimbări majore în modul în care SUA își planifică apărarea.

De pildă, o strategie de tip „toate elementele capacității naționale” care să încorporeze sectoarele privat și civil. Acest lucru oglindește, în principiu, ceea ce China a făcut cu propria sa industrie de apărare – exploatând colaborarea între companii civile și conglomerate de stat care pot face pregătri pentru război.

O altă propunere se referă la „Multiple Theatre Force Construct”, care își propune să abordeze simultan conflicte la scară largă împotriva mai multor puteri mondiale .

Această strategie este un pas înainte față de ideea mai tradițională a „construcției în două războaie” conform căreia SUA sunt pregătite să lupte împotriva a două amenințări regionale, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord.

Analiza a mai subliniat că publicul american „în mare măsură nu este conștient” de amenințările la adresa țării lor și a aliaților săi, atenționând că majoritatea americanilor nu înțeleg cum va afecta războiul major fiecare aspect al vieții lor – de la sursele de apă și energie la serviciile de internet.

„Este nevoie urgent de un „chemare la arme” bipartizană, astfel încât Statele Unite să poată face schimbări majore și investiții semnificative acum, mai degrabă decât să aștepte următorul Pearl Harbor sau 9/11”, se arată în noul raport privind pregătirea SUA pentru un posibil război cu China sau alte puteri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 „Da, am primit propuneri indecente. Mi s-au oferit şi bani şi celebritate”

3 Ea este femeia misterioasă din afacerea pagerelor care au explodat în Liban

4 Așa o fi?

5 Foarte interesante amănunte...