Jocul de-a amnistia. Complicata situație a unui lider de partid care distruge o țară ca să scape de închisoare

Jocul de-a amnistia. Complicata situație a unui lider de partid care distruge o țară ca să scape de închisoare

Jocul de-a amnistia. Complicata situație a unui lider de partid care distruge o țară ca să scape de închisoare. Multi politicieni ai Puterii, dar si reprezentanti ai partidelor din Opozitie isi doresc ordonanta de amnistie si gratiere care ar veni ca o izbavire pentru ei, scrie jurnalistul Emilian Isăilă pe  Ziare.com .

Problema lor e ca romanii nu-si doresc asta. Simt ca vor fi pacaliti, iar cei care vor sa "fenteze legea" sunt cei care au furat si vor sa fure in continuare.

Impactul coruptiei asupra economiei romanesti este de aproximativ 38 de miliarde de euro pe an, conform unui studiu publicat de grupul verzilor (ecologistii) din Parlamentul European.

Un volum imens de bani, bunuri si servicii deturnat anual din circuitul economic oficial in zone negre si gri pentru a imbogati decidenti politici, partide, oameni de afaceri si functionari publici.

O ordonanta de amnistie inseamna, pur si simplu, anularea oricarei posibilitati a cetatenilor de a-i trage la raspundere pe cei care incalca legea si de a putea fi recuperate, intr-un final, prejudiciile.

Vointa opiniei publice nu poate fi clintita de doi ani. Societatea civila a taxat dur formatiunile PSD si ALDE care sustin Guvernul, mai ales dupa incercarea din ianuarie 2017 de a impune Ordonanta 13, cea care dezincrimina un numar de infractiuni din domeniul coruptiei.

Efectele acestei rezistente civile sunt oglindite de prabusirea sustinerii politice pentru PSD si Liviu Dragnea. Social-democratii au coborat sub pragul de 25% in ultimul sondaj de opinie realizat de IMAS, pentru luna noiembrie.

De la castigarea alegerilor din decembrie 2016, PSD a pierdut 21% dintre alegatori. E adevarat ca mai mult de cinci procente dintre acestia au migrat spre ALDE, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu fiind cotata la 11%, dar 16% dintre sustinatorii actualei coalitii guvernamentale s-au evaporat.

Incercarea continua a lui Liviu Dragnea de a schimba sistemul de justitie si de a deraia procesul de limitare a coruptiei a creat o reactie de respingere a PSD.

De aceea, e atat de dificil pentru Dragnea, pentru Tariceanu, Toader si Dancila sa adopte amnistia. Aceasta decizie ar insemna sinucidere politica, dar liderul PSD nu mai crede demult ca se poate mentine la putere prin mijloace democratice.

Problema nu e a lui, el e dispus sa-si asume orice risc pentru a nu merge la inchisoare si, in opinia mea, ii pasa prea putin ca PSD se dezintegreaza, problema e a celorlalti care au mult mai mult de pierdut, in cazul in care ordonanta ar genera o revolta populara in genul "vestelor galbene" din Franta.

In acest context, trebuie inteleasa negarea repetata a lui Liviu Dragnea cum ca pe agenda partidului ar exista o astfel de propunere.

Insa, conform mai multor surse din partid, amnistia este principala preocupare a liderului PSD. Intreaga energie e folosita sa caute solutii pentru a scapa de acuzatiile de coruptie si de posibilitatea de a merge la inchisoare pentru ca, apoi, sa intre in cursa pentru Cotroceni.

Frica de reactia opiniei publice si a institutiilor Uniunii Europene reprezinta zidul pe care, pana astazi, Liviu Dragnea nu a reusit sa-l treaca.

Intrebarea e daca va hotari sa escaladeze acest zid in zilele urmatoare

Dificultatea lui Liviu Dragnea e aceea ca trebuie sa convinga cativa oameni sa se "sinucida" social si politic, sa se expuna ei, dar si familiile lor oprobriului public, fara a avea nicio siguranta ca in viitorul apropiat nu vor raspunde in fata legii pentru deciziile, actiunile si documentele emise pentru salvarea "unor penali" de rigorile legii.

O a doua dificultate a liderului PSD e ca nu mai are forta si influenta de a putea garanta posibililor sai complici imunitate pe termen nedefinit.

Prabusirea PSD in sondaje, evaporarea majoritatii parlamentare din Camera Deputatilor, lipsa oricarei parghii de presiune asupra presedintelui Romaniei care critica PSD in ritm sustinut, provocandu-i daune de imagine, deseneaza o realitate potrivnica doritorilor de amnistie si gratiere. Dar asta nu inseamna ca nu vor incerca.

Si mai e ceva, fereastra de oportunitate e din ce in ce mai ingusta. De la 1 ianuarie 2019, Romania preia presedintia Consiliului Rotativ al Uniunii Europene pentru prima data in istorie. E greu de presupus ca, in perioada de sase luni in care Guvernul va fi la carma Europei, vreun membru al Executivului se va juca de-a amnistia si gratierea.

In aceasta perioada, orice criza politica din Romania va fi, indirect, una a Uniunii Europene. Viorica Vasilica Dancila nu-si va permite sa devina eroul negativ al Europei, cu consecinte grave pentru Romania.

De altfel, actualul premier da semne ca urmareste sa se desprinda de tutela lui Liviu Dragnea, dar fara a crea o ruptura intre ea si partid, cum a facut Sorin Grindeanu si cum a evitat, in extremis, prin demisie, Mihai Tudose, cei doi fosti premieri PSD.

Conform unor surse, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu ar fi cazut de acord sa emita ordonanta, dar ce putere mai are astazi o intelegere intre cei doi la nivelul Executivului? Vom vedea in zilele urmatoare.

In opinia mea, cei doi lideri sunt extrem de slabiti si nu mai au suficiente mijloace pentru a-si impune vointa. Dar asta nu inseamna ca nu vor incerca. 
 
 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”