Jobul plătit regește pentru care nu e nevoie de studii speciale. „Mă văd proprietar de casă în doi ani, fără credit”
Există falsa impresie că în România doar oamenii cu educație au acces la locuri de muncă bine remunerate, dar realitatea e alta. Există slujbe bine plătite și pentru oameni care nu au nici măcar liceul, dar și-au dat interesul să învețe o meserie practică.
FOTO Shutterstock
IT-iștii sunt priviți de multe ori în România cu invidie amestecată cu admirație pentru banii pe care îi câștigă. Mulți români și-ar fi dorit să știe programare, dar puțini dintre ei știu că ar putea câștiga sume la fel de frumoase chiar dacă nu au studii sau abilități de IT-ist. Este și cazul meseriașilor care pun faianță și gresie și care ajung să câștige la fel de bine ca un IT-ist, ca un director sau ca un medic.
Într-o țară cum e România, a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană , problema nu avea cum să nu fie dezbătută. Sub asaltul prețurilor tot mai mari, oamenii caută disperați soluții pentru a face față provocărilor, iar traiul e pe zi ce trece tot mai greu.
Subiectul a fost dezbătut pe platforma Reddit, unde un internaut a lansat provocarea.
„Non IT-isti. Cum faceți față traiului de viață, zi de zi? (mai ales acum). Inflație, taxe și impozite mărite. Până și un amărât de Fanta portocale costă 12,5 lei. Vă vedeți proprietari în viitorul apropiat?”, a aruncat el mănușa.
Cine îi concurează pe IT-iști la salarii
„De parcă doar IT-știi au salarii decente în țara asta”, a contraatacat cineva. „Unii oameni care se uită la TV doar asta cred în timp ce ăla care pune gresie face 10.000 lei net pe lună, evident într-un oraș mare, nu în Mizil”, i-a dat dreptate alt internaut.
„Exact. Ca să nu mai zic de oamenii care lucrează în orice domeniu și știu să își negocieze salariile. Oamenii care ies din zona de confort și schimbă joburile constant. Oamenii care investesc în ei și își perfecționează abilitățile. Cam toate cunoștințele mele care fac lucrurile astea au salarii cu mult peste medie. Iar cunoștințele mele care nu fac lucrurile astea au salarii sub medie, și se plâng încontinuu. Au mentalitatea de „să mi se dea”. Ei nu fac nimic să își îmbunătățească situația”, a revenit cel cu primul comentariu.
Mai bine cu sau fără credit?
„Eu am făcut cursuri, am aplicat la joburi din afara domeniului meu, și tot nu mi-am îmbunătățit situația. Touche”, i-a contrazis altcineva.
„Lucrez în construcții, momentan e ok. Mă văd proprietar în vreo doi ani fără credite”, a mărturisit un internaut.
„De ce să iei fără credit? E indicat să iei cu credit, chiar pe 30 de ani, să fie rata cât mai mică, îți faci un plan de plata în avans și dacă merge treaba în 5-10 ani e plătit. Dacă vreodată dai de greu, îți permiți să plătești o rată de 1.000 de lei. La plata în avans scutești dobânda. Dacă în 30 de ani știi că plătești dublu, dacă îl achiți în 10 ani, plătești undeva la 25%”, i-a spus alt internaut.
„Păi planul de bătaie e să nu iei credit, te îndatorezi la bănci numai dacă e absolut necesar”, i-a răspuns meseriașul care își permite o casă din banii câștigați în numai doi ani, fără să apeleze la credit.
De aici a pornit și o polemică între cei doi. „Ăsta e planul de bătaie al unor oameni fără cultură financiară. Întotdeauna un credit te ajută să obții ce vrei mai repede, mai facil, și poate chiar mai ieftin. În doi ani, dacă prețul se dublează, nu-ți mai iei. Dacă luai prin credit acum patru ani la jumate de preț fata de acum, îl achitai până peste doi ani”, a obiectat scepticul. „Achită tu un credit de 30 de ani în doi ani”, i s-a răspuns.
„Asta ai înțeles tu din cumpărat ceva acum patru ani și achitat peste doi? Poți să faci credit pe 30 de ani de 50.000 euro, ai principalul ratei 200 lei și rată întreagă 1.500. Dai 3.000 lei rată și îți achiți jumate de an. Acum patru ani rata dobânzii era cât, 2-3%? Deci rata ar fi fost și mai mică. Revin la ideea mea. Cultura financiară lipsă își spune cuvântul. Gândește-te în câți ani ai strâns banii să-ți iei o casa și cât costă când te-ai apucat. Probabil 50% din cât e acum”, a încheiat el.
Sursa: adevarul.ro