JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 1960 - Squaw Valley (SUA)
Cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat în oraşul american Squaw Valley, între 18 şi 28 februarie 1960, potrivit olympics.com .
În 1955, atunci când şi-a depus candidatura la Comitetul Internaţional Olimpic pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1960, se poate spune că oraşul american Squaw Valley nici nu exista. Era doar o aşezare cu câţiva proprietari de case, situată la 300 km de San Francisco, la 1.900 m altitudine. Staţiunea a fost construită practic de la zero, în special pentru găzduirea celei de-a VIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, conform cosr.ro .
Ediţia din 1960 a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost deschisă oficial de vicepreşedintele SUA, Richard Nixon. Ceremoniile de deschidere şi de închidere au fost regizate de celebrul producător şi regizor american Walt Disney.
La ediţia JO de iarnă găzduite de Squaw Valley au apărut tabela electronică şi schiurile metalice, în echipa Franţei, iar francezul Jean Vuarnet a fost primul schior care a câştigat o medalie olimpică utilizând schiurile metalice, se precizează pe site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Au participat 665 de sportivi, dintre care 144 de femei, din 30 de ţări. Africa de Sud a fost reprezentată în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă.
S-a concurat la patru sporturi: biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Au fost 27 de probe (16 masculine, 10 feminine, una mixtă), fiind introduse ca discipline olimpice biatlonul şi patinajul viteză feminin (500 m, 1.000 m, 1.500 m şi 3.000 m). Pentru prima şi singura dată, bobul nu a fost inclus în programul olimpic, organizatorii refuzând să construiască pista de bob deoarece doar nouă ţări îşi anunţaseră intenţia de a participa la acest sport.
Sportiva Lidia Skoblikova din URSS şi-a adjudecat două medalii de aur în probele de patinaj viteză la 1.500 şi 3.000 m. Helga Hasse, din Germania, a triumfat la întrecerea feminină de patinaj viteză, iar suedezul Klas Lestander a cucerit titlul olimpic la biatlon.
Poate cea mai spectaculoasă competiţie a fost cea de schi fond, 4 x 10 km ştafetă masculină, al cărei erou a fost finlandezul Veikko Hakulinen. Deşi a plecat cu 20 de secunde în urma norvegianului Haakon Brusveen, Hakulinen l-a ajuns pe norvegian pe ultima sută de metri, reuşind să treacă primul linia de sosire la o distanţă de doar un metru înaintea reprezentantului Norvegiei.
Sovieticii au cucerit aurul olimpic la şapte probe, germanii, la patru probe, iar americanii, la trei. În total, reprezentanţii URSS au obţinut 21 de medalii, sportivii din Germania au urcat de 8 ori pe podium, iar cei din SUA, de 10 ori, potrivit olympics.com.
România nu a avut reprezentanţi la această ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)