JO 2020/Dopaj: Prima inculpare în Statele Unite în virtutea unei legi americane antidoping
Departamentul de justiţie al SUA a anunţat miercuri o primă inculpare în virtutea unei legi controversate care permite Statelor Unite să urmărească în justiţie orice persoană implicată într-o afacere de dopaj într-o competiţie internaţională, informează AFP.
Eric Lira, care se descrie drept un medic "kinetolog şi naturopat" instalat în Texas, este acuzat că a furnizat produse dopante sportivilor "înainte şi cu scopul de a trişa la Jocurile Olimpice" de la Tokyo, desfăşurate în 2021, încălcând astfel "legea Rodcenko", promulgată în anul precedent, a precizat departamentul într-un comunicat.
Terapeutul, în vârstă de 41 de ani, a fost arestat miercuri şi urma să apară astăzi (joi) în faţa unui tribunal din Texas, în sudul Statelor Unite.
Lira este acuzat că a cumpărat produse destinate îmbunătăţirii performanţelor sportive, cum ar fi hormoni de creştere şi eritropoetină, în America de Sud şi America Centrală, pe care le-a distribuit la doi sportivi, ca parte a unui program de dopaj, în timpul pregătirilor pentru JO 2020.
Cei doi sportivi nu sunt numiţi, dar rechizitoriul o identifică pe sprintera nigeriană Blessing Okagbare drept "atletul numărul 1".
După ce a fost suspendată pentru dopaj cu hormon de creştere, în ziua semifinalelor probei olimpice de 100 m de la Tokyo, Okagbare a fost acuzată în luna octombrie pentru un alt test pozitiv, de această dată la eritropoetină, efectuat la începutul sezonului.
Nigerianca este în continuare suspendată temporar de Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU), responsabilă de anchetă, în aşteptarea prezentării cazului ei în faţa tribunalului disciplinar.
"Salutăm urmărirea penală a oricărei persoane care furnizează produse dopante sportivilor. Colaborarea dintre autorităţile judiciare şi agenţiile antidoping poate spori semnificativ capacitatea de a detecta cazurile majore de dopaj", a declarat directorul AIU, Brett Clothier, pentru AFP.
Okagbare a făcut parte, în sezonul trecut, dintr-un grup celebru de atleţi de nivel înalt, cu sediul în Florida, condus de americanca Rana Reiger, la care au fost descoperite produse dopante în iulie 2021, în cazul "atletului numărul 2", a cărui identitate este necunoscută.
Persoana care a descoperit aceste produse a contactat apoi poliţia federală, care a deschis o anchetă în temeiul "legii Rodcenkov".
Această lege, adoptată în 2020, permite justiţiei americane să urmărească şi să impună pedepse cu închisoarea de până la zece ani şi amenzi de până la un milion de dolari tuturor persoanelor, indiferent de naţionalitate, implicate într-un sistem internaţional de dopaj.
Legea poartă numele fostului director al laboratorului antidoping din Moscova, care a fost responsabil pentru dezvăluirile despre dopajul organizat în Rusia între 2011 şi 2015, refugiindu-se în Statele Unite.
Legea a fost criticată de mulţi actori internaţionali, inclusiv de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care se tem că ar încuraja alte ţări să-şi creeze propria jurisdicţie extrateritorială din motive politice.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)