JO 2020: Jocurile Olimpice de la Tokyo în cifre
După o amânare fără precedent din cauza Covid-19, Tokyo va găzdui pe 23 iulie deschiderea celei mai unice şi mai dulci-amare ediţii a Jocurilor Olimpice, la care spectatorii nu vor avea acces la majoritatea întrecerilor, scrie agenţia EFE.
Iată câteva dintre cifrele care definesc aceste Jocuri "în bulă" din cauza pandemiei, cele mai mai egale, cele mai scumpe şi cele care vor conta pe cei mai puţini susţinători:
ZERO: numărul suporterilor care vor asista în direct la competiţiile olimpice; primii au fost interzişi suporterii străini, apoi fanii locali, în siturile sportive de la Tokyo şi împrejurimile sale, Hokkaido şi Fukushima.
2: ocaziile în care Tokyo a fost oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice, după ediţia desfăşurată în octombrie 1964.
Foto: (c) Issei Kato/REUTERS
9: numărul de prefecturi care găzduiesc întrecerile olimpice (Tokyo, Chiba, Saitama, Kanagawa, Shizuoka, Ibaraki, Fukushima, Miyagi şi Hokkaido).
11: numărul de medalii care vor fi acordate pe 24 iulie, în prima zi de întreceri după ceremonia de deschidere.
33: numărul de sporturi din competiţie, dintre care patru vor debuta ca discipline olimpice (alpinism sportiv, surfing, skateboarding şi karate) şi altul, baseball/softball, care a făcut parte din programul oficial între 1992 şi 2008, iar acum revine în calendar.
42: numărul de situri sportive care vor găzdui competiţiile. Opt sunt construite recent, inclusiv Stadionul Olimpic, iar restul sunt arene sportive existente sau temporare.
49%: procentul de participare feminină, ceea ce face din Tokyo-2020 cele mai egale Jocuri.
85%: procentul de sportivi şi alţi membri ai echipelor olimpice care vor călători vaccinaţi în Japonia, conform datelor organizatorilor.
121: numărul total de zile în care ştafeta olimpică va dura pe teritoriul Japoniei, până la sosirea sa pe Stadionul Olimpic din Tokyo.
Foto: (c) Issei Kato/REUTERS
205: numărul de ţări şi teritorii aşteptate să participe la Jocurile de la Tokyo. Un total de 206 ţări, prin intermediul comitetelor lor olimpice naţionale, facă parte din CIO.
230 şi 310: numărul zilnic de medici şi asistenţi medicali stabilit de organizatori pentru a se ocupa de participanţi.
339: numărul de evenimente care alcătuiesc programul sportiv al Jocurilor Olimpice.
539: numărul probelor care vor avea loc la Jocurile Paralimpice.
1.400: kilometri pe aşa numita "rută olimpică", reţeaua rutieră şi de transport care leagă diferite locuri de Tokyo.
1.796: numărul de zile trecute de la preluarea de către Tokyo a rolului de gazdă a Jocurilor Olimpice, la ceremonia de închidere a Jocurilor de la Rio, pe 22 august 2016, şi până la deschiderea olimpiadei japoneze, pe 23 iulie.
5.000: numărul de medalii fabricate din 78.985 de tone de material reciclat, inclusiv mici dispozitive electronice sau 6,21 milioane de telefoane mobile.
Foto: (c) Kim Kyung-Hoon/REUTERS
11.100: numărul aproximativ de sportivi care sunt aşteptaţi să participe la diferitele competiţii ale JO de la Tokyo. Circa 4.400 de sportivi vor participa la Jocurile Paralimpice.
80.000: numărul aproximativ de teste Covid-19 zilnice, pe care organizatorii se aşteaptă să le efectueze sportivilor, antrenorilor şi altor participanţi.
1,64 trilioane de yeni (aproximativ 12,6 miliarde de euro), suma la care se ridică bugetul oficial al Jocurilor, după costurile generate de startul competiţiei şi măsurile pentru pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Vor fi cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, o condiţie pe care o aveau deja înainte de amânare.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Vlad Constantinescu, editor online: Adrian Dădârlat)