JO 2020 - Canotaj: Elisabeta Lipă - Asemenea momente de bucurie nu am mai trăit de la Atena 2004
Trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu, transmite: O medalie de aur şi două de argint, bilanţul canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Tokyo, i-au adus Elisabetei Lipă momente de bucurie similare celor de la Atena, când a cucerit ultimul ei titlu olimpic la 8+1.
''În general sportul de înaltă performanţă te face să treci prin toate stările, de la agonie şi la extaz, iar până la urmă ăsta e farmecul Jocurilor, ăsta e farmecul sportului de performanţă. Eu sunt extrem de fericită, asemenea momente de bucurie nu am mai trăit de la Atena 2004, când mi-am încheiat eu cariera de sportivă. Este ceva extraordinar ceea ce am reuşit să facem noi aici, dar nu este peste ceea ce am crezut când am plecat de acasă. Normal, cu mici excepţii care întotdeauna se întâmplă, eşti într-o poziţie favorită când califici, aşa cum am făcut noi, nouă echipaje în finale, dar trebuie să fim realişti, să ne uităm puţin în spate, aşa cu două-trei ediţii, şi să vedem că am plecat de la aproape nimic. De la un lot masculin inexistent, de la o barcă fanion 8+1 feminin şi o categorie uşoară la început de drum şi am ajuns să calificăm 36 de sportivi. Lucrurile frumoase şi cu greutate nu se fac bătând din palme. Trebuie să construieşti cu paşi mici, să construieşti ceva durabil, iar asta se întâmpla în canotaj acum'', a declarat Elisabeta Lipă după încheierea concursului olimpic de canotaj de la Tokyo.
Şefa federaţiei de canotaj este sigură că experienţa acumulată la Tokyo de sportivi îi va juta foarte mult la Paris, peste doar trei ani: ''Cu siguranţă că Parisul, care din punctul meu de vedere se anunţă foarte frumos, cu mult mai multă experienţă, cu mult mai multă determinare, ştiind ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. Peste trei ani ştii exact ce te aşteaptă. Avem nişte sportivi extraordinari de muncitori, de dornici, care merită acum o vacanţă prelungită având în vedere sacrificiul suprem pe care l-au făcut. De cinci ani stau în cantonament, în lockdown, au trecut prin toate şi iată că atunci când s-a tras linie ne putem bucura de nişte succese care acum cinci ani nu credeam că le putem atinge''.
Lipă a avut numai cuvinte de laudă la actuala generaţie de sportivi care are o motivaţie ieşită din comun pentru a face performanţă: ''Această generaţie de sportivi, şi mie mi-au trecut prin mână multe generaţii, este parcă de pe altă lume. La ei există o motivaţie foarte mare pentru a face performanţă, ei au prima dată în cap antrenamentul, medalia, refacerea după fiecare cursă, fiecare ştie ce are de făcut. Am reuşit în aceşti cinci ani să construim o echipă de la ultimul sportiv şi până la antrenorul principal. Eu mă consider o locomotivă care duce în spate nişte vagoane şi vagoanele alea nu mă trag înapoi, ci pur şi simplu vin peste mine şi mă obligă să mă autodepăşesc. Şi când vezi asemenea sportivi şi rezultate, mă motivează enorm de mult. Nu este nicio greutate pentru mine că am făcut atâtea ore pe drum, că nu am dormit nu ştiu câte nopţi, am suferit şi am plâns cu ei, m-am bucurat cu ei. Toate astea fac parte din viaţa mea şi sportul este viaţa mea''.
România încheie întrecerile de canotaj de la Tokyo cu un bilanţ excelent, o medalie de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi două de argint ( patru rame fără cârmaci masculin - Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari, respectiv dublu rame masculin - Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă).
Bilanţul olimpic general al canotajului românesc este de 20 de medalii de aur, 12 de argint şi 9 de bronz. AGERPRES/(editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)