Jens Stoltenberg sprijină ofensiva ucraineană în Rusia: „Ţintele ruseşti sunt legitime”

Jens Stoltenberg sprijină ofensiva ucraineană în Rusia: „Ţintele ruseşti sunt legitime”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că aproba ofensiva ucraineană în Rusia, subliniind că țintele rusești sunt „legitime” conform dreptului internațional.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg aprobă ofensiva ucraineană din Rusia - FOTO Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg aprobă ofensiva ucraineană din Rusia - FOTO Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat sprijinul pentru ofensiva ucraineană în regiunea Kursk , Rusia, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt și citat de AFP.

Soldații, tancurile și bazele militare rusești sunt ținte legitime în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Stoltenberg.

Dreptul la autoapărare al Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu mai bine de 900 de zile, „nu se opreşte la graniţă”, a spus Jens Stoltenberg , potrivit Agerpres.

Ofensiva, începută în august, „nu a fost planificată cu NATO, iar Alianța nu a jucat niciun rol”, a adăugat șeful NATO. Cu toate acestea, organizația va continua să sprijine Ucraina prin livrări de arme și echipamente „vitale” pentru a contracara invazia rusă.

Stoltenberg a lăudat „angajamentul clar al Germaniei de a rămâne cel mai mare donator militar al Ucrainei în Europa și al doilea la nivel mondial”.

Săptămâna trecută, guvernul german a fost intens criticat pentru planurile de reducere a ajutoarelor militare destinate Ucrainei, care urmează să fie diminuate începând cu anul 2025.

Cancelarul Olaf Scholz a respins acuzațiile de dezangajare a Germaniei, care este al doilea cel mai mare donator de ajutoare militare după Statele Unite. Scholz a garantat că Ucraina va continua să primească echipamentele militare necesare pentru a-și susține armata.

În ciuda ofensivelor din Kursk, Rusia continuă să avanseze în Donețk. Armata rusă a revendicat vineri capturarea a trei sate: Novojelan și Kostiantinivka în Donețk, și Sinkivka în regiunea Harkov.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri o situaţie „extrem de dificilă" pentru armata sa în apropiere de Pokrovsk, un important centru logistic de care soldaţii ruşi se află acum la mai puţin de zece kilometri distanţă

În prezent, Ucraina menține controlul a 100 de orașe și așezări din interiorul regiunii Kursk, după ce a invadat Rusia pentru prima dată pe 6 august, în urmă cu mai bine de trei săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător care s-a pensiona…

2 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

3 Nicole Kidman spune că scenele erotice din noul ei film au făcut-o să se întrebe „Ce am făcut?”

4 Condamnat în România, Sorin Oprescu se lăfăie în Grecia, la restaurante de lux

5 Momentul în care un urs atacă o mașină pe Transfăgărășan. Animalul mușcă geamul unui pasager