Jean-Claude Juncker: Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept e în pericol

Jean-Claude Juncker: Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept e în pericol

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în cadrul Discursului său anual privind Starea Uniunii, că executivul comunitar se opune tuturor atingerilor statului de drept şi a afirmat că articolul 7 din Tratatul UE trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol.

"Comisia Europeană se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept", a declarat Juncker în cadrul discursului susţinut în plenul PE. El a adăugat că la nivelul executivului comunitar există o îngrijorare privind evoluţiile din unele state membre.

"Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol", a subliniat preşedintele Comisiei Europene. El a spus că Frans Timmermans a fost în ultimele luni un veritabil apărător al statului de drept şi a asigurat că politicianul olandez beneficiază de deplina susţinere şi a întregii Comisii în această activitate.

Printre altele, Jean-Claude Juncker a mai spus că este necesar un efort pentru a apropia estul şi vestul Europei şi că "continentul nostru care a ieşit din războiul rece merită mai mult".

În context, Juncker a subliniat că verdictele Curţii de Justiţie trebuie respectate şi implementate. "UE este o comunitate a legii şi respectarea statului de drept şi respectarea deciziilor curţii nu este o opţiune ci o obligaţie", a spus preşedintele Comisiei.

Afirmaţia privind respectarea statului de drept a preşedintelui CE a fost făcută în contextul în care Parlamentul European se va pronunţa miercuri asupra declanşării procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea valorilor europene, care ar putea duce în final la lipsirea sa de dreptul la vot în Consiliu. Votul membrilor grupului Partidului Popular European este unul cheie pentru obţinerea majorităţii de două treimi necesare pentru ca moţiunea să treacă. Grupul deţine 218 voturi din cele 750 din Parlament.

Procesul prevăzut în cadrul articolului 7 a fost activat până acum doar în cazul Poloniei din cauza unor reforme controversate în justiţie, dar a dus la puţine concesii din partea Varşoviei.

"Europa trebuie să fie mereu un loc în care libertatea presei este posibilă şi nu este pusă la îndoială. Prea mulţi dintre jurnaliştii noştri sunt intimidaţi, atacaţi sau chiar ucişi. Nu putem avea democraţie fără presă liberă", a mai spus Juncker în discursul său privind Starea Uniunii.

De asemenea, el a subliniat că în opinia sa europenii ar trebui să spună "da" patriotismului luminat şi "nu" naţionalismului nesănătos. "Nu trebuie să uităm că patriotismul secolului al XXI-lea este atât european, cât şi naţional, şi cele două nu se exclud", a spus Juncker.

Preşedintele Comisiei a făcut din nou un apel la unitate în cadrul UE. "Să iubeşti Europa înseamnă să iubeşti naţiunile. Să-ţi iubeşti ţara, înseamnă să iubeşti Europa. Patriotismul este o virtute. Naţionalismul necontrolat este plin de otravă şi de amăgire", a mai spus el. AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”