Jean-Claude Juncker anunță că nu va candida pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene în 2019
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat la șefia executivului comunitar în 2019, într-un interviu în care și-a arătat îngrijorarea față de creșterea euroscepticismului și față de viitoarele negocieri pentru Brexit, transmit AFP și DPA.
În 2014 'a fost o campanie electorală frumoasă. Nu va exista o a doua, pentru că nu voi candida încă o dată', a declarat Juncker, într-un interviu la postul de radio public german Deutschlandfunk.
Fost prim-ministru luxemburghez între 1995-2013, acum în vârstă de 62 de ani, Juncker, membru al Partidului Popular European (PPE), a devenit președinte al Comisiei Europene în noiembrie 2014, fiind desemnat de șefii de stat sau de guvern ai statelor Uniunii Europene, apoi confirmat de Parlamentul European.
Mandatul de președinte al CE are o durată de 5 ani și poate fi înnoit o singură dată.
Din 2005 până în 2013, Juncker a fost și președintele Eurogrup, care îi reunește pe miniștrii de finanțe din zona euro.
Considerat unul din 'părinții fondatori' ai euro, el a mediat negocierile legate de criza din Grecia și a jucat un rol central în gestionarea crizei economice din UE în 2009.
În 1989 a supraviețuit unui accident de automobil, în urma căruia a stat două săptămâni în comă.
În interviul acordat postului de radio german, ce urma să fie difuzat duminică, Juncker a făcut un bilanț sumbru al stării Uniunii Europene și s-a arătat îngrijorat în special de riscurile divizărilor în privința condițiilor Brexit-ului. 'Britanicii vor reuși, fără prea mari dificultăți, să divizeze celelalte 27 de state ale UE', a estimat Juncker.
În opinia sa, UE evoluează în direcții diferite în funcție de țară, și care sunt dificil compatibile între ele. 'Ungurii și polonezii vor exact același lucru ca germanii sau francezii? Am mari îndoieli', a comentat el.
În același interviu, Juncker a afirmat că a avut ca obiectiv, la începutul mandatului, recâștigarea încrederii cetățenilor Uniunii în proiectul european. 'Și iata-mă ocupat acum, mai multe ore pe zi, cu pregătirea ieșirii unui stat membru', a remarcat șeful actualului executiv comunitar.
AGERPRES