Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda în faţa UE în disputa privind reforma justiţiei
Polonia nu va face nicio concesie în disputa sa cu Uniunea Europeană în legătură cu reformele controversate din sistemul judecătoresc, a anunţat vineri Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea aflată la guvernare la Varşovia, relatează Reuters.
''Programul de schimbări profunde din ţara noastră nu va fi încetinit, dimpotrivă - nu poate exista vreo negociere despre ajungerea la un acord cu puteri care ani de zile au tratat Polonia ca pe averea lor personală'', a declarat Kaczynski pentru cotidianul Gazeta Polska Codziennie.
În luna decembrie, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia este lansată procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană susţinând că reforma justiţiei iniţiată de Varşovia încalcă statul de drept şi celelalte valori democratice europene.
Săptămâna trecută, noul ministru de externe polonez Jacek Czaputowicz a spus că în procedurile contra Poloniei trebuie să fie implicată Curtea de Justiţie a UE (CJUE) în calitate de 'singură instituţie care este îndreptăţită' să decidă dacă legislaţia şi standardele Uniunii Europene sunt respectate.
Kaczynski a precizat însă că remarcile lui Czaputowicz nu au fost exacte. ''Nu există, desigur, nicio modalitate prin care Polonia să se supună unei decizii a Curţii de Justiţie (a UE) cu privire la reformele sistemului judecătoresc. Aceasta este competenţa noastră noastră internă garantată de legislaţia UE'', a accentuat liderul PiS.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei poloneze a declarat vineri că guvernul de la Varşovia 'nu va accepta în mod sigur' o măsură, care ar fi pregătită în prezent la Bruxelles, prin care finanţarea europeană să fie legată de respectarea statului de drept.
Czaputowicz a fost întrebat de postul de radio Wnet despre informaţiile potrivit cărora Comisia Europeană pregăteşte o astfel de măsură. ''În mod sigur, Polonia nu va accepta o astfel de abordare. Nu cred că această abordare ar fi conformă cu principiile UE. Fondurile structurale nu sunt acte de caritate, ci un mijloc de a egaliza şansele de plecare; ele sunt acordate în funcţie de veniturile dintr-un stat dat'', a subliniat Jacek Czaputowicz, citat de agenţia de presă PAP.
AGERPRES