Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu a invitat refugiații în Europa, așadar are dreptul să spună 'nu'

Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu a invitat refugiații în Europa, așadar are dreptul să spună 'nu'

Polonia nu a invitat refugiații să vină în Europa, așadar această țară are dreptul moral să spună 'nu' primirii lor, a estimat sâmbătă liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, președintele Partidului Dreptate și Justiție (PiS), transmite agenția Reuters.

'Nu noi am exploatat țările de unde vin acum acești refugiați, nu ne-am folosit de forța lor de muncă și nici nu i-am invitat în Europa', a spus Kaczynski în discursul susținut la Congresul formațiunii sale politice. El a criticat și abordarea acelor oficiali europeni care cer ca oferirea de fonduri europene statelor din est să fie condiționată de acceptarea primirii migranților extracomunitari. 'Faptul că le primim (fondurile), nu înseamnă că ne-am pierdut dreptul de a avea evaluări diferite', a indicat liderul conservator polonez.

Reacția sa survine în contextul tensiunilor cu unele state vest-europene și cu Comisia Europeană, care a inițiat împotriva Poloniei, Ungariei și Cehiei proceduri de infringement pentru neaplicarea cotelor obligatorii de refugiați.

Problema migrației a revenit în prim-planul preocupărilor europene odată cu intensificarea din nou a fluxului migrator. În Italia au sosit în numai câteva zile peste 10.000 de migranți dinspre Africa, astfel că guvernul de la Roma a cerut și altor state să-și deschidă porturile pentru navele ONG-urilor care aduc migranți salvați pe Mediterana, solicitare ce va fi discutată săptămâna viitoare la reuniunea informală a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Kaczynski a criticat adesea cotele obligatorii de refugiați adoptate prin majoritate calificată de acest Consiliu, iar în discursul său de 70 de minute susținut la Congresul PiS a insistat că acest partid nu poate fi acuzat că ar fi anti-european, amintind că în anul 2004 a susținut aderarea Poloniei la UE.

El a făcut astfel referire și la divergențele cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept. De când conservatorii formațiunii Dreptate și Justiție (PiS) au câștigat alegerile legislative din octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care în opinia oficialilor de la Bruxelles pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat.

Prin urmare, executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, iar pe 21 decembrie i-a dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional.

Dar cu toate că guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen și a respins toate acuzațiile, Comisia Europeană încă nu a pus în practică amenințarea cu privire la adoptarea de sancțiuni. Aceste sancțiuni se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar premierul ungar Viktor Orban a anunțat că se va opune.

În discursul susținut la Congresul PiS, Jaroslaw Kaczynski — fratele geamăn al președintelui Lech Kaczynski, mort în accidentul aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010 — a sugerat de asemenea creșterea cheltuielilor sociale dacă situația economică o va permite, precum și diminuarea capitalului străin în sectorul mass-media.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...