Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prinţul Fumihito drept moştenitor al Tronului Crizantemei

Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prinţul Fumihito drept moştenitor al Tronului Crizantemei

Japonia l-a proclamat în mod oficial pe prinţul moştenitor Fumihito - care foloseşte după căsătoria sa din 1990 titlul de prinţul Akishino - drept ocupantul primului loc în ordinea de succesiune la Tronul Crizantemei, duminică, la un an şi jumătate după ce fratele lui mai mare, Naruhito, a devenit împărat, după abdicarea tatălui lor, Akihito, informează DPA.

În cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Imperial din Tokyo, împăratul Naruhito, care a urcat pe tron în mai 2019, l-a declarat pe Fumihito drept prinţ moştenitor al tronului Japoniei.

"Mă voi gândi cu sinceritate la responsabilităţile mele de prinţ moştenitor şi îmi voi îndeplini îndatoririle ce îmi revin", a declarat prinţul Fumihito, în vârstă de 54 de ani, care a purtat o robă tradiţională portocalie, în faţa fratelui său mai mare, împăratul Naruhito, în vârstă de 60 de ani, şi a soţiei acestuia, împărăteasa Masako.

Iniţial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în luna aprilie, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Cei mai mulţi dintre participanţii prezenţi la ceremonia de duminică au purtat măşti sanitare.


Foto: (c) Carl Court POOL / EPA


Prinţesa Aiko, în vârstă de 18 ani, singurul copil al actualului cuplu imperial nipon, nu are dreptul să moştenească tronul, întrucât acest drept revine doar bărbaţilor, potrivit legislaţiei care reglementează succesiunea în cadrul Casei Imperiale a Japoniei.

Soţia prinţului Fumihito a născut un băiat, Hisahito, în 2006. Prinţul Fumihito este unul dintre cei doar trei moştenitori ai tronului, alături de Hisahito, în vârstă de 14 ani, şi de prinţul Hitachi, în vârstă de 84 de ani, fratele mai tânăr al împăratului emerit Akihito, potrivit Reuters.

Japonia nu intenţionează deocamdată să schimbe legile în vigoare pentru a permite femeilor să urce pe Tronul Crizantemei, deşi sondajele de opinie arată că majoritatea cetăţenilor niponi ar fi de acord cu această modificare.

Familia imperială reflectă fenomenul de scădere şi de îmbătrânire a populaţiei Japoniei. Numărul membrilor familiei imperiale a scăzut de la 24 la 18 după 2005, când singura fiică a fostului împărat, prinţesa Nori, şi-a pierdut statutul oficial după ce s-a căsătorit cu un bărbat născut în afara cercurilor aristocrate nipone.

Femeile ca ea trebuie să renunţe la statutul lor de membru al casei imperiale dacă se căsătoresc cu bărbaţi din afara aristocraţiei.

În aprilie 2019, împăratul Akihito a renunţat la tron, punând astfel capăt domniei sale de 30 de ani şi marcând prima abdicare înregistrată în ultimii 202 ani din istoria Japoniei. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...