Japonia: Fondatoarea Armatei roşii nipone, eliberată din închisoare, după 20 de ani
Fondatoarea Armatei roşii nipone, grup care a semănat teroare în anii 1970-1980 în numele cauzei palestiniene, a fost eliberată sâmbătă din închisoare în Japonia, după ispăşirea unei pedepse de 20 de ani, relatează AFP şi Kyodo.
Fusako Shigenobu, acum în vârstă de 76 de ani, a fost arestată în 2000 în Japonia, unde s-a întors clandestin după 30 de ani petrecuţi în Orientul Mijlociu. În 2001, ea a proclamat dizolvarea mişcării, din celula unde era deţinută.
Shigenobu a plecat sâmbătă din centrul medical penitenciar din Tokyo la bordul unui autoturism negru, însoţită de fiica sa şi fiind întâmpinată la ieşire de un grup de circa 30 de susţinători, pe lângă circa 100 de reporteri."O iubim pe Fusako", se putea citi pe banderola purtată de susţinătorii ei, care au înconjurat-o şi au îmbrăţişat-o.
"A fost acum o jumătate de secol, dar lupta noastră, mai ales luările de ostatici, a făcut să sufere oameni nevinovaţi. Îmi cer scuze" pentru acest lucru, a declarat presei fosta militantă câteva momente mai târziu.
Shigenobu, care este tratată pentru cancer, a admis că a făcut greşeli, într-o declaraţie publicată mai devreme sâmbătă, dar a adăugat că se simte "recunoscătoare" pentru faptul că şi-a dus viaţa în conformitate cu dorinţa ei "de a schimba lumea în bine".
Fusako Shigenobu a fost condamnată în 2006 de un tribunal nipon la 20 de ani de închisoare pentru organizarea luării de ostatici de la ambasada Franţei din Olanda din 1974, care a durat circa 100 de ore şi s-a soldat cu mai mulţi răniţi în rândul poliţiei. Această acţiune, la care ea nu a participat direct, a forţat Franţa să elibereze un membru al mişcării.
Ea este bănuită de asemenea de planificarea masacrului de pe aeroportul Lod-Tel Aviv din 1972, operaţiune sinucigaşă soldată cu 26 de morţi şi 80 de răniţi civili.
Fiica ei, Mei, a declarat recent pentru Kyodo News că mama sa nu mai este interesată de acte violente, ci doreşte să comunice cu lumea via social media şi va continua să scrie despre suferinţele palestinienilor sub ocupaţia israeliană.
Până la finele anilor 1980, Armata roşie japoneză a organizat o întreagă serie de luări de ostatici, deturnări de avioane, jafuri la bănci şi atacuri asupra unor ambasade din Asia şi Europa, pierzându-şi însă ulterior influenţa din cauza disputelor interne. Peste zece membri ai grupării au fost arestaţi de-a lungul timpului, autorităţile nipone urmărind în prezent alţi şapte foşti militanţi.AGERPRES