Japonia: Demisie a ministrului de justiție, după cea a ministrului industriei
Ministrul nipon al justiției, Midori Matsushima, a demisionat luni, cu câteva ore după colega sa de la Ministerul Industriei, Yoko Obuchi, figură emblematică a guvernului japonez, informează luni AFP.
Foto: (c) YUYA SHINO/ REUTERS
Aceasta este cea mai dură lovitură pentru premierul nipon Shinzo Abe, care a preluat conducerea guvernului la sfârșitul lui 2012 și care a confirmat pentru presă demisia titularei portofoliului de Justiție, prezentându-și în același timp scuze pentru această situație.
Cele două femei ministru au fost numite în funcție la începutul lui septembrie, alături de alte trei femei, cu ocazia primei remanieri de după revenirea la putere a lui Shinzo Abe, la sfârșitul lui 212.
Midori Matsushima este suspectată de încălcarea codului electoral, după ce a distribuit mici evantaie imprimate cu chipul și numele sale alegătorilor din circumscripția ei.
În ceea ce o privește pe Yoko Obuchi, i se reproșează nereguli în utilizarea fondurilor politice. Ea ar fi cheltuit în perioada 2007-2012 peste 10 milioane de yeni (aproape 74.000 de euro), fără nicio legătură cu activitățile sale politice, în special pentru a-și cumpăra produse de înfrumusețare de la marile firme. De asemenea, unii dintre susținătorii săi au primit bilete la teatru, în sumă totală de 26 de milioane de yeni.
Shinzo Abe miza mult pe această tânără mamă cu doi copii, prima femeie în fruntea faimosului Meti (Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei al Japoniei).
În primul rând, el dorea să facă din ea un simbol al politicii sale față de femeile pe care dorește să le atragă în număr mare pe piața muncii, pentru a sprijini economia națională ce încearcă să se relanseze, într-o țară în curs de îmbătrânire și în penurie de forță de muncă.
Apoi, Abe spera ca această tânără femeie de 40 de ani să poată găsi cuvintele potrivite pentru a-i convinge pe locuitorii din preajma centralelor nucleare de necesitatea redemarării reactoarelor, oprite după catastrofa de la Fukushima, în martie 2011.
AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu)
Citește și:
Ministrul japonez al economiei a demisionat, în urma unui scandal de finanțare politică