Janusz Bugajski, analist CEPA: România, cel mai bun candidat din regiune pentru relocarea trupelor americane din Germania/Ar reprezenta o mutare frumoasă pentru a contracara expansionismul Rusiei
România ar putea fi unul dintre candidații importanți pentru relocarea trupelor americane din Germania, susține analistul CEPA (Center for European Policy Analysis) , unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est, într-un interviu pentru G4Media.ro
Totuși, deși țările care ar putea găzdui trupe americane la Marea Neagră – Bulgaria, România și Turcia – încă n-au fost menționate, România pare să fie cel mai bun candidat din regiune, mai spune Bugajski în interviul pentru G4Media.ro .
”Relocarea trupelor în altă țară reclamă logistică, buget și facilități, inclusiv magazine și școli pentru familiile soldaților. Bulgaria nu pare să fie o alternativă serioasă”, a mai spus analistul.Prin urmare, România și Turcia rămân cele două potențiale țări, însă România ar prezenta câteva avantaje majore pentru Statele Unite.
”În primul rând, România este plasată strategic între Balcani și țările din vecinătatea UE. Astfel, Bucureștiul reprezintă pentru administrația Trump o ușă pentru trei regiuni importante: Rusia, Moldova și Balcanii de West. Creșterea numărului de trupe în România ar reprezenta o mutare frumoasă pentru a contracara expansionismul Rusiei, pentru întărirea bazei de tranzit către Orientul Mijlocui și pentru controlul Balcanilor de Vest.
De asemenea, România este deja obișnuită cu o puternică prezență americană, vezi baza aeriană de la Kogălniceanu și s-a dovedit un aliat de încredere al Statelor Unite, gata oricând să ajute SUA chiar înainte să fie cerut ajutor”, a mai spus Bugajski pentru G4Media.ro
În același timp, România a promovat în permanență în interiorul NATO ideea transformării Mării Negre într-o arie de interes pentru alianță, dată fiind proximitatea Rusiei.
Din acest motiv, în opinia analistului, este foarte probabil ca guvernul român să înceapă negocierile cu administrația Trump pentru a găzdui și mai multe trupe americane, de care ar beneficia ambele părți.
”Statele Unite va reloca circa o mie de militari în Polonia, țară care este aliat cheie în regiune și deja a propus să plătească pentru găzduirea de trupe suplimentare ”, a adăugat Bugajsky.
Potrivit analistului, o parte din trupele din Germania vor fi, de asemenea, relocate în estul îndepărtat pe măsură ce tensiunile cu China se amplifică.
Desigur, relocarea trupelor depinde mult de rezultatul alegerilor din septembrie, a mai precizat Bugajski. În opinia sa, dacă Trump nu va fi reales, noul președinte va încetini probabil procesul de relocare sau chiar îl va bloca.
Context
Mark T. Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat miercuri într-o conferință de presă că SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania, iar dintre aceștia 5.600 vor fi relocați în alte baze din Europa. Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați.
Singurele state aliate NATO în zona Mării Negre sunt România, Bulgaria și Turcia. România a promovat permanent în interiorul NATO ideea de a transforma Marea Neagră într-o zonă de interes pentru alianță, dată fiind proximitatea Rusiei.
Secretarul american de Stat a spus în mod repetat în timpul conferinței de presă de la Pentagon că unul dintre motivele relocării militarilor din Germania în zona Mării Negre este nevoia de a descuraja postura agresivă a Rusiei și a-i asigura pe aliații din regiune de sprijinul SUA.
”Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO”, a spus Mark T. Esper, care a adăugat că Rusia și China au un comportament tot mai agresiv.
”Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a mai spus Mark Esper.
El a anunțat și mutarea din Germania în Italia a unui comandament ”pentru a fi mai aproape de zona Mării Negre”.