Jaful pus la cale de Kadîrov cu sprijinul lui Putin în orașul martir Mariupol. Tone de produse metalurgice au dispărut din Ucraina

Jaful pus la cale de Kadîrov cu sprijinul lui Putin în orașul martir Mariupol. Tone de produse metalurgice au dispărut din Ucraina

Mariupol, devastat de invazia rusă, a devenit o pradă profitabilă pentru aliații lui Putin. Uzina Ilyich, preluată de oamenii lui Kadîrov, este jefuită de echipamente și materiale valoroase, reciclate și vândute către Rusia, inclusiv pentru industria auto și cea spațială.

Kadîrov a fost recompensat pe măsură pentru loialitatea față de Putin FOTO Arhivă

Kadîrov a fost recompensat pe măsură pentru loialitatea față de Putin FOTO Arhivă

Forțele Moscovei au distrus una dintre cele două fabrici uriașe de oțel ale orașului, Azovstal, în timp ce înăbușeau una dintre cele mai aprige rezistențe ale Ucrainei. Fabrica sa soră din partea opusă a orașului, Uzina de Fier și Oțel Ilyich, a rezistat în mare parte bombardamentelor și acum este jefuită și împrejmuită de puternici aliați ai Kremlinului, potrivit actualilor și foștilor manageri ai uzinei și a documentelor corporative rusești, potrivit The Wall Street Journal.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și asociații săi îndepărtează și vând echipamente metalurgice moderne, trimițând fier vechi în Rusia pentru a fi folosit de producătorii auto afectați de sancțiuni și comercializând gaze industriale către programul spațial al Moscovei, conform managerilor și documentelor.

De-a lungul celor peste două decenii de putere, Putin a recompensat loialitatea lui Kadîrov și a altor locotenenți de top cu protecție și resurse de stat. Cucerirea de noi teritorii în Ucraina a oferit noi prăzi de jefuit.

„Clanul Kadîrov – Kremlinul le-a dat puteri și recompense”, a declarat parlamentarul ucrainean Serhiy Taruta, a cărui casă din Mariupol a fost preluată de un comandant al lui Kadîrov în ziua căderii orașului. „Ceea ce Kremlinul nu le dă, ei iau oricum.”

Cel mai mare premiu al lui Kadîrov a fost cucerirea Mariupolului , un prosper oraș-port cu 431.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei și un mare centru industrial de export la Marea Neagră. Oamenii săi s-au alăturat unui asalt care a distrus mare parte din oraș.

Pradă pentru aliații Kremlinului

Kadîrov a trimis un locotenent de încredere, Vakhit Geremeev, să captureze uzina Ilyich, un complex vast unde 1.000 de pușcași marini ucraineni se adăposteau. Un locotenent și un nepot al lui Geremeev, anterior șef al poliției din Kadîrov, au fost investigați în 2015 pentru uciderea politicianului rus de opoziție Boris Nemțov, conform mass-media de stat ruse și guvernului SUA.

Înainte de război, taxele plătite de Ilyich și Azovstal finanțau mai mult de o treime din bugetul anual al Mariupolului. „Hrănea întregul oraș”, a spus mai târziu Geremeev, referindu-se la Ilyich, cea mai mare dintre cele două fabrici.

După lupte, uzina Ilyich era o catedrală apocaliptică din oțel răsucit, dar a rămas funcțională.

Autoritățile ruse spun că Azovstal este prea deteriorată pentru a fi reconstruită și va fi transformată într-o zonă industrială. Kadîrov și Geremeev aveau ambiții mai mari pentru Ilyich.

La scurt timp după ce forțele Moscovei au preluat controlul asupra Mariupolului, o nouă companie locală, LLC Ilyich MMK, a început să exporte oțel din uzina inoperantă, conform oficialilor ruși și managerilor uzinei citați de presa de stat controlată de Rusia. Compania a fost înregistrată în august 2022 de doi bărbați, unul dintre ei fiind identificat drept Valid Vakhitovich Korchagin, conform documentelor corporative rusești.

Preluarea corporativă a uzinei Ilyich de către același clan care a capturat-o militar reflectă practica de lungă durată a Wagner în Africa, unde a furnizat mercenari în schimbul controlului asupra resurselor naturale valoroase.

Sursă de fier pentru Rusia

În martie, autoritățile susținute de Rusia au declarat că 130.000 de tone de subproduse de fier, evaluate potențial la 16 milioane de dolari, au fost expediate din uzină în ultimele șase luni. Metinvest, fostul proprietar al Ilyich, a declarat că ocupanții uzinei au demontat și o linie de producție evaluată la 220 de milioane de dolari, care fusese instalată chiar înainte de război, și au trimis-o în Rusia.

Primarul exilat al Mariupolului, Vadym Boychenko, a declarat într-un interviu că produsele uzinei Ilyich sunt reciclate pentru a fabrica camioane și mașini în Rusia sau sunt utilizate în industria construcțiilor. Un comerciant din Moscova a cumpărat transporturi de oțel în valoare de 380.000 de dolari în septembrie 2022, conform bazei de date vamale 52wmb. Alte companii rusești au ridicat containere și cărbune lăsate la uzină, conform acelorași înregistrări. În ianuarie 2023, un transport de metale în valoare de 50.000 de dolari a fost exportat din uzină către Uzbekistan, conform 52wmb.

Anul trecut, un alt asociat al lui Kadîrov, Alash Dadașov, a devenit coproprietar al uzinei de oțel Ilyich, conform înregistrărilor corporative rusești. Dadașov, care nu a răspuns solicitării de comentarii, conduce filiala din Moscova a unui club de arte marțiale cecen controlat de Kadîrov, conform Trezoreriei SUA. Prin intermediul unei alte companii, LLC Materiale Tehnice, Dadașov și un fost director executiv al Azovstal vând și gaze industriale din Mariupol, conform înregistrărilor corporative rusești și site-ului companiei. Printre clienții săi, conform înregistrărilor, se numără agenția spațială rusă Roscosmos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 „E cea mai sigură bancă. Nu are cum să intre în faliment” / Gigi Becali a dezvăluit unde își ține banii

3 BREAKING Maia Sandu, victorie zdrobitoare în Republica Moldova

4 O creatoare OnlyFans s-a culcat cu 158 de bărbați în două săptămâni. Mama sa îi face curățenie în dormitor după filmări

5 Francis Fukuyama / „Putin a folosit tactica «salamului». Singura opțiune de victorie e ca armata ucraineană să ocupe Moscova și să-l detroneze”