Jacheta cu ventilator: inovația japoneză care îi protejează pe muncitori de căldura extremă
Munca pe șantier, pe timp de vară, reprezintă uneori, un adevărat infern. Muncitorii din Japonia, care abia reușesc să facă față temperaturilor caniculare, au acum la dispoziție un obiect vestimentar de mare ajutor: jacheta ventilator.
Jaacheta ventilator a apărut, pentru prima dată, în anul 2004 FOTO AFP
Jacheta este dotată cu două ventilatoare electrice, instalate în partea inferioară a spatelui. Pe măsură ce temperaturile în creștere au făcut lunile de vară japoneze să devină calde și lipicioase, cei care sunt nevoiți să trudească în aer liber au început să apeleze la „fan-jakketo”, pentru a-și face zilele de lucru mai răcoroase și mai sigure, scrie The Guardian .
Sufland aer în interiorul jachetelor, ventilatoarele creează un micro-mediu personal cu o adiere blândă. Oferă, astfel, puțină răcoare celor care le poartă, atunci când căldura și umiditatea își pun amprenta asupra vremii.
Cum a apărut ideea jachetei ventilator
Inventatorul jachetei, fostul inginer Sony Hiroshi Ichigaya, a găsit inspirația pentru ea când a călătorit prin Asia de Sud-Est în 1988, după ce s-a pensionat anticipat.
Odată cu dezvoltarea rapidă a orașelor din regiune, Ichigaya și-a dat seama că instalarea sistemelor de aer condiționat în toate clădirile noi ar duce la o creștere uriașă a consumului de energie, fiind totodată un factor ce ar contribui la încălzirea globală.
Așadar, soluția sa a fost un sistem individual de răcire eficient din punct de vedere energetic, sub forma jachetei ventilator. A adus-o pe piață încă din anul 2004, prin nou-înființată companie, Kuchofuku, al cărui nume se traduce, literalmente, prin „haine cu aer condiționat”.
Primele modele aveau însă o problemă tehnică: durată scurtă de viață a bateriei, plus defecțiuni ocazionale. Relansate în 2009, jachetele au atras treptat adepți, iar în cele din urmă alte companii au început să-și creeze propriile versiuni.
Cerere tot mai mare
În 2015, producătorul japonez de scule electrice și accesorii Makita a lansat prima sa jachetă ventilator. Produsul a atras rapid a atras atenția clientelei sale existente.
„Fiind un producător de scule, o parte dintre clienții noștri sunt dulgheri, constructori, fermieri – oameni care lucrează afară în căldură. Nu publicăm cifrele de vânzări pentru produse individuale, dar temperaturile extreme din ultimii ani au determinat, cu siguranță, cererea”, a spus Daisuke Seiki, asistent manager la divizia de afaceri generale Makita.
La fel ca și alte companii din sector, Makita are acum pe piață o gamă largă de modele, echipate cu baterii de specialitate care pot menține ventilatoarele în funcțiune chiar pentru o perioadă de peste 60 de ore, la cele mai eficiente setări, din punct de vedere energetic.
Printre variantele disponibile se numără jachete hi-vis, veste evantai, jachete cu glugă pentru a circula aerul în jurul capului, body-uri întregi cu evantai în pantaloni și jachete evantai în stil denim, pentru a fi purtate în afara serviciului. Makita vinde și pachete reci care pot fi plasate în interiorul căptușelii jachetelor pentru a răci și mai mult aerul care circulă.
În prezent, pe piață există suficiente jachete pentru ca Yahoo Japan să enumere un top 100 la această categorie.
O altă inovație populară în Japonia este Reon Pocket, un aparat de aer condiționat portabil care se fixează în jurul gâtului și se așează în interiorul îmbrăcămintei. Născut dintr-un program de accelerare pentru startup-uri Sony, primul model a fost finanțat în 2019. Cea mai recentă inovație, Reon Pocket 4, a ajuns în magazine în acest an.
Dispunând de un „mod de răcire inteligent”, senzorii dispozitivului detectează comportamente precum mersul pe jos, apoi ajustează automat nivelul de răcire.
Sursa: adevarul.ro