Iulie 2023, pe cale să devină cea mai caldă lună iulie din istorie. Cât mai ține canicula

Iulie 2023, pe cale să devină cea mai caldă lună iulie din istorie. Cât mai ține canicula

Primele 15 zile din iulie au fost 15 zile cele mai călduroase înregistrate vreodată, iar luna iulie a acestui an este pe cale de a deveni luna iulie cea mai călduroasă, a anunțat Carlo Buontempo, directorul serviciului climatic din cadrul Observatorului european Copernicus, care deţine date încă din 1940.

Mai multe regiuni din Europa, Asia şi America de Nord se confruntă cu căldură extremă | Shutterstock

Mai multe regiuni din Europa, Asia şi America de Nord se confruntă cu căldură extremă | Shutterstock

Canicula se va menține și în următoarea perioadă, iar specialiștii avertizează că riscul pentru sănătate este unul crescut.

O nouă atenționare meteo pentru România

Vârful acestui val de caniculă se va resimți în România sâmbătă, când temperaturile vor ajunge până la 41 de grade la umbră în partea de sud a țării, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. „Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe areale din partea de sud și sud-est a țării. Vorbim și de temperaturile resimțite, care în bună parte din țară, dar mai ales în jumătatea sudică, la această oră depășesc 40, chiar 43 de grade Celsius. (...) Nopțile vor fi și ele tropicale, pentru că minimele se vor situa între 18 până la 23-24 de grade”, a precizat meteorologul.

În același timp, ea avertizează că un al treilea val de căldură va începe de marți, 25 iulie, iar temperaturile vor crește, din nou, la 39-40 de grade. „Urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul lunii lui Cuptor, vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a mai precizat directorul ANM.

Ce trebuie să facem și ce nu

Specialiștii atrag atenția că trebuie evitată expunerea la soare în intervalul orar 10-18 și că este nevoie de multă hidratare , deoarece există un risc crescut de îmbolnăvire și chiar deces.

„Evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00-18.00, când activitatea solară este mai intensă, sau dacă suntem nevoiți să lucrăm în aer liber, atunci să putem să ne protejăm cu haine subțiri, de culoare deschisă, care să permită circulația aerului și să ne protejăm capul cu o pălărie sau cu o șapcă care să împiedice expunerea directă la soare. Astea sunt măsuri generale, de bun simț aș spune, dar mai sunt câteva elemente pe care lumea trebuie să le știe. Vorbim de cele legate de hidratare. Hidratarea trebuie să fie periodică, trebuie să țină cont și de pierderile de apă. Una este dacă stăm într-o încăpere cu aer condiționat, altceva este dacă stăm în aer liber, iar temperatura crește peste 40 de grade, pierderea de apă e mult mai mare în a doua situație și ea trebuie compensată”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Euronews.

Acesta a subliniat că trebuie evitate băuturile alcoolice, cafeaua și băuturile carbogazoase, deoarece duc la deshidratare. „Alcoolul e total contraindicat, o bere rece de multe ori nu este prietenul omului expus la căldură, ci chiar dimpotrivă. Consumul de lichide neîndulcite, sucuri de fructe moderat pentru că au cantitate destul de mare de zahăr, cu atât mai mult băuturile carbogazoase care au adaos de zahăr trebuie evitat. Nu trebuie să consumăm apă rece în cantități mari și rapid pentru că poate favoriza infecțiile respiratorii”, a mai spus Rafila.

Problemele persistă în lume

Mai multe regiuni din Europa, Asia şi America de Nord se confruntă cu o căldură extremă și, în același timp, cu incendii de vegetație, dar și cu cetățeni care ajung la spital cu diverse probleme cauzate de temperaturile ridicate. Italia este una dintre țările cele mai afectate, astfel că în unele regiuni temperatura a ajuns și la 48 de grade. În aceste condiții, spitalele înregistrează continuu urgențe medicale provocate de caniculă.

Autoritățile elene au prelungit Codul roșu de caniculă care era în vigoare până pe 22 iulie. Potrivit noilor date ale meteorologilor, noul val de căldură va persista mai mult de o săptămână, noaptea înregistrându-se o temperatură de 30 de grade. „Noul val de caniculă care tocmai a început va dura mai bine de o săptămână! Datele se schimbă zilnic spre cel mai rău scenariu! Conform celor mai recente date ale prognozei, de astăzi intrăm într-o perioadă foarte caldă care va fi deosebit de lungă... Este nevoie de multă răbdare și cu siguranță atenție din partea persoanelor care au probleme de sănătate. Luna iulie din acest an pentru Grecia se va dovedi a fi una dintre cele mai calde din ultimii tece ani. Ca exemplu, menționez temperaturile maxime din Attica (regiunea din jurul Atenei) pentru următoarele zile: vineri 21/7: 41°C, sâmbătă 22/7: 42°C, duminică 23/7: 43-44°C”, a scris pe Facebook meteorologul Giannis Kallianos.

În America de Nord, o altă zonă afectată de caniculă, autoritățile apelează la măsuri disperate pentru a ajuta persoanele care ajung la spital cu temperatură: îi pun în saci pentru cadavre umpluți cu gheață.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...