Iulian Fota: Suntem într-un impas ideologic din cauza confruntării între taberele pro și anti-occidentale

Iulian Fota: Suntem într-un impas ideologic din cauza confruntării între taberele pro și anti-occidentale

România se află într-un impas ideologic generat de existența a două tabere importante - una pro-occidentală și o alta care dorește mai puțină Europă în România, consideră directorul Colegiului Național de Informații, Iulian Fota.

 "Asistăm la o schimbare amplă de ordine internațională. (...) Această adaptare a noastră la această schimbare internațională nu se poate realiza în momentul acesta, pentru că noi suntem într-un impas ideologic. Și impasul acesta ideologic se datorează unei fracturi de comunicare și unei confruntări de opinie între două tabere importante. Una din tabere, căreia îi aparțin și eu și mă identific cu ea, este așa numita tabără pro-occidentală. Noi vrem cât mai multă Europă în România. Noi credem că occidentalizarea României este un lucru bun. (...) Inclusiv din punct de vedere al securității naționale ne poate oferi garanții suficiente, solide, astfel încât, în minimul său, ceea ce e în securitate națională minim, să ne putem păstra teritoriile în perioada următoare", a spus Fota, la Colocviul "Sfârșitul unui vis și reîntoarcerea la istorie", organizat de Institutul Național Democrat.

Cealaltă tabără — anti-occidentală — este, în opinia lui Fota, "mai difuză" și nu apelează "la cele mai juste și mai corecte mijloace de ducere a unei dezbateri publice".

"Evident că este o partidă anti-occidentală în România — chiar dacă nu se declară așa și nu se identifică așa — și partida asta vrea cât mai puțină Europă. Sincer, mi-e greu să le înțeleg argumentele, de multe ori argumentele acestei partide nu sunt puse pe masă, nu sunt discutate public, mai degrabă e o acțiune subversivă, de tranșee. (...) Dacă partida de care eu aparțin și cu care mă identific — cea pro-occidentală — e mult mai bine conturată și mai vizibilă, cealaltă partidă e mult mai difuză și nu întotdeauna apelează la cele mai juste și mai corecte mijloace de ducere a unei dezbateri publice. Problema e că pe acest blocaj țara bate pasul pe loc, pe acest blocaj nu ne putem adapta, pe acest blocaj nu ne putem consolida capacitățile de apărare", a explicat Iulian Fota.

El a mai spus că sunt zone ale Europei, în special în Balcani, care nu pot fi "relaxate" din punctul de vedere al integrității lor teritoriale.

"Multă lume se lasă furată de peisajul acesta încă relativ optimist pe care îl avem în Europa. Sunt zone ale Europei care în continuare pot să stea relaxate din punct de vedere al integrității teritoriale — Spania, Portugalia. (...) Sunt din păcate în Europa, mai ales în Europa Centrală și în Europa de Sud-Est, state care nu au beneficiul acesta de a fi relaxate în ceea ce ține de integritatea lor teritorială și unul din statele acesta este România. Lucrurile sunt și mai complicate în Balcani. (...) Pentru noi, problematica integrității teritoriale este în continuare extrem de importantă și, la minimum, dacă ar fi cineva să mă întrebe ce ar însemna pentru România să traversăm cu bine anii aceștia complicați, dificili, pe care îi avem în față, aș spune să ne păstrăm integritatea teritorială. Acesta este un minim, pentru că acesta nu o să fie chiar atât de simplu de realizat. (...) Evident, un optim ar fi ca, dincolo de integritatea teritorială, să ne putem păstra procesul acesta de modernizare pe care l-am început, pe care l-am dus până la un punct și pe care eu cred că trebuie să îl continuăm", a detaliat Iulian Fota.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”