Iubirea interzisă dintre prințesa Margaret și un faimos pilot britanic. A ales îndatoririle față de țară în detrimentul dragostei
Forțată să aleagă între îndatoririle față de țară și bărbatul pe care îl iubea, prințesa Margaret, sora mai mică a regretatei regine Elisabeta a II-a, a hotărât, în cele din urmă, să nu-și urmeze inima, relatează Daily Mail .
Prințesa Margaret a anunțat în urmă cu 68 de ani despărțirea de Peter Townsend. foto: OkMag (Arhivă)
Prințesa se logodise în secret cu căpitanul Peter Townsend, care nu numai că era cu 16 ani mai în vârstă decât Margaret, dar și divorțat.
Astfel, în urmă cu 68 de ani, la 31 octombrie 1955, prințesa a anunțat că povestea de iubire dintre ea și Townsend a ajuns la sfârșit.
Într-o declarație transmisă la postul de radio BBC, prințesa a declarat: „Aș vrea să se știe că am decis să nu mă căsătoresc cu căpitanul Peter Townsend. Am fost conștientă de faptul că, dacă aș fi renunțat la succesiunea la tron, ar fi fost posibil să mă căsătoresc civil.
Dar, având în vedere învățătura Bisericii potrivit căreia căsătoria creștină este indisolubilă și conștientă de datoria pe care o am față de Commonwealth, am decis să pun aceste considerente înaintea altora”.
Se presupunea de multă vreme că sora ei mai mare, regina, nu îi dăduse permisiunea de a se căsători. Ar fi existat un motiv întemeiat. Elisabeta era șefa Bisericii Anglicane, care nu vedea cu ochi buni divorțul și recăsătoria.
Divorțul în sine a fost un subiect extrem de sensibil pentru soții Windsor, care au fost profund șocați când unchiul reginei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, divorțată de două ori.
Totuși, decizia de a pune capăt relației cu căpitanul Townsend a aparținut în mare măsură lui Margaret.
Fără îndoială, prințesa era mai mult decât conștientă de problemele pe care idila ei le-a provocat surorii sale, Elisabeta a II-a. Însă, era mai mult decât atât: căsătoria cu Townsend ar fi distrus lumea lui Margaret, obligând-o să trăiască o viață mult mai apropiată de cea a unui om de rând.
Din toate punctele de vedere, era un pas mult prea mare.
Cererea în căsătorie
Townsend și Margaret s-au întâlnit pentru prima dată atunci când el a devenit ofițerul de onoare al tatălui ei, regele George al VI-lea. Prințesa avea la acea vreme vârsta de 14 ani. Ei s-au întâlnit din nou atunci când Townsend a însoțit familia regală într-un tur de trei luni în Africa de Sud.
Deși Townsend era căsătorit din anul 1941 cu Rosemary Pawle, cu care a avut doi fii, în cele din urmă a cerut divorțul în luna noiembrie a anului 1952, după ce aceasta a avut o aventură.
La mai puțin de un an mai târziu, în luna aprilie a anului 1953, Townsend a cerut-o în căsătorie pe Margaret, însă statutul său de bărbat divorțat i-a pus într-o situație delicată.
Întrucât Prințesa Margaret avea mai puțin de 25 de ani, sora ei, regina trebuia să își dea consimțământul pentru căsătoria ei cu un bărbat divorțat, în conformitate cu Legea căsătoriilor regale din 1772, dar poziția ei de șef al Bisericii Anglicane a complicat lucrurile.
Toate acestea au avut loc în spatele ușilor închise.
Dar speculațiile despre o posibilă aventură au ieșit la iveală la încoronarea reginei, în luna iunie a anului 1953, când Margaret a fost văzută luând o scamă de pe uniforma lui, în timp ce aștepta în fața Westminster Abbey.
Ulterior, Townsend a fost trimis să lucreze timp de un an la Ambasada britanică din Bruxelles, după care cuplul a fost rugat să mai aștepte încă un an.
Guvernul, condus de prim-ministrul Anthony Eden, a declarat că, în cazul în care se va căsători cu iubitul ei, atunci i se vor retrage atât privilegiile regale, cât și veniturile.
Margaret și Townsend au stat separați timp de doi ani, până când cuplul s-a reîntâlnit din nou la 12 octombrie 1955.
„Ne-am fi putut căsători”
Totuși, trei săptămâni mai târziu, a fost anunțată despărțirea dintre prințesa Margaret și Peter Townsend.
După ce s-a întors în Belgia cu inima frântă, el s-a căsătorit mai târziu, în 1959, cu Marie-Luce Jamagne, în vârstă de 20 de ani, iar cei doi au avut trei copii.
Un an mai târziu, în luna mai a anului 1960, Margaret s-a căsătorit cu fotograful Antony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey.
Armstrong-Jones a fost primul om de rând care s-a căsătorit cu un membru al familiei regale în mai bine de 400 de ani. El a fost numit Lord de Snowdon. În cele din urmă, cei doi au divorțat în 1978.
La 23 de ani de la despărțirea de Margaret, Townsend a lansat cartea autobiografică „Time and Chance” , în care a dezvăluit că a înțeles alegerea ei.
„Ne-am fi putut căsători, dacă Margaret ar fi fost pregătită să renunţe la tot – poziţie, prestigiu, alocaţie regală. Ştiam că nu am să-i ofer ceva care să contrabalanseze tot ce-ar fi putut pierde“, a scris Townsend.
Sursa: adevarul.ro