''It's today; My favorite day'''/ 25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei şi ziua pinguinilor

''It's today; My favorite day'''/ 25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei şi ziua pinguinilor

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.



Ziua mondială de combatere a malariei

25 aprilie este Ziua mondială de combatere a malariei (#WorldMalariaDay, o ocazie pentru a evidenţia nevoia constantă de investiţii şi a angajamentul politic în combaterea şi controlul acestei boli infecţioase des întâlnite în multe zone tropicale şi subtropicale. A fost instituită de către statele membre OMS în timpul Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2007.

Tema ediţiei din acest an este "Să folosim inovaţia pentru pentru a reduce povara malariei şi a salva vieţi".

În ziua de astăzi, nu există niciun dispozitiv care să rezolve problema malariei.

OMS face apel la investiţii şi inovaţii care să aducă noi abordări asupra controlului vectorilor, diagnosticelor, medicamentelor antimalarice şi a altor unelte care să accelereze ritmul progresului împotriva acestei boli.

În ciuda unor progrese solide în scăderea cazurilor mondiale de malarie între anii 2000 şi 2015, în anii recenţi progresele au încetinit, în special în cazul ţărilor Africii Subsahariene, care sunt afectate cel mai grav. Este nevoie de acţiuni urgente şi concertate pentru a readuce lumea înapoi pe traiectoria necesară de a atinge, până în 2030, obiectivele OMS în strategia globală de combatere a malariei.

Malaria este o boală care poate fi prevenită şi tratată, dar care continuă să aibă un impact devastator asupra sănătăţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor din întreaga lume. În 2020, au fost estimate 241 de milioane de cazuri noi de malarie şi peste 627.000 de decese provocate de către aceasta în 85 de ţări. Peste două treimi din decese au fost în rândul copiilor sub 5 ani care trăiesc în Regiunea Africană a OMS.

Ziua mondială a pinguinului

Marcată în întreaga lume pe 25 aprilie, Ziua mondială a pinguinului (#WorldPenguinDay) este dedicată uneia dintre cele mai unice păsări de pe planetă. Există 17 specii de pingiuni şi toate habitaturile lor naturale se află în emisfera sudică.

Pinguinul Imperial este cel mai mare dintre cele 18 specii de pinguini şi cu cea mai numeroasă populaţie. În 2017 s-a estimat că există aproximativ 595.000 de exemplare adulte în prezent. De la naştere, ei îşi petrec întreaga viaţă în jurul gheţii din Antarctica. Ca şi alte păsări, aceste creaturi minunate îşi clocesc ouăle; doar că pot face acest lucru la temperaturi de aproape -50 de grade Celsius.

Pinguinii Imperiali sunt cei mai înalţi, ajungând până la aproape 1,5 metri. Cei mai scunzi sunt Pinguinii Mici, care ajung până la jumătate de metru.

Pinguinii sunt, de asemenea, înotători excelenţi, cel mai rapid pinguin înotând la viteze de 35 km/h.

Ziua mondială a pinguinului are loc în timpul migraţiei anuale spre nord a pinguinilor Adelie, o specie de pinguin originară din Antarctica. Aceştia migrează spre nord pentru a avea acces la surse mai bune de hrană pe timpul iernii, când gheaţa mărilor se extinde. În timpul lunilor de vară, ei se întorc pe coastele plajelor din Antarctica pentru a-şi construi cuiburile.

Această sărbătorire anuală a pinguinilor a fost creată la iniţiativa staţiei McMurdo, un centru de cercetare american aflat pe insula Ross. Cercetătorii au observat că, în fiecare an, pinguinii Adelie îşi începeau migraţia în jurul acestei zile, aşa că au pus bazele Zilei mondiale a pinguinului ca o modalitate de a marca acest eveniment şi de a spori interesul oamenilor pentru aceste creaturi.

Dar, deşi această zi îşi are originea în obiceiurile migratoare a pinguinilor Adelie, ea sărbătoreşte toate speciile de pinguini şi evidenţiază situaţia dificilă a acestor păsări iubitoare de apă, care îşi petrec trei sferturi din viaţă pe mări şi depind de oceane pentru a se hrăni. Pescuitul excesiv şi poluarea, precum cea cu plastic şi deversările de petrol, reprezintă un pericol real pentru aceste păsări, fiind responsabile pentru scăderea populaţiilor, care la rândul ei provoacă un efect în lanţ asupra întregului ecosistem.

Schimbările climatice micşorează gheaţa mărilor, iar pentru speciile care trăiesc în Antarctica (Pinguinul Imperial şi Adelie) acesta este un lucru foarte grav, deoarece nu afectează doar habitatul lor natural, ci poate avea impact asupra timpului de ecloziune a puilor şi a disponibilităţii hrănii.

Ziua ADN-ului

Ziua ADN-ului marchează finalizarea proiectului "Genomul Uman" în anul 2003 şi descoperirea helixului dublu al ADN-ului de către cercetătorul american James Watson şi de britanicul Francis Crick în 1953.

Această zi este sărbătorită la 25 aprilie începând din 2003, printr-o rezoluţie a Congresului american. #DNADay le oferă studenţilor, profesorilor şi publicului multe oportunităţi interesante de a învăţa despre ultimele progrese în cercetarea genomului şi de a explora ce pot însemna acestea pentru propriile lor vieţi.

Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman din SUA (NHGRI), unul dintre cele 27 de institute şi centre care formează Institutele Naţionale ale Sănătăţii (NIH), încurajează organizarea de evenimente de celebrare a Zilei naţionale a ADN-ului din ianuarie până în luna mai a fiecărui an. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”