Îți lasă gura apă. Bucatele tradiționale românești, apreciată de turiștii de peste hotare FOTO
Românilor le place să se laude cu bucătăria tradițională, iar aprecierile străinilor întăresc ideea că mâncarea românească este deosebit de gustoasă, savuroasă și savurată.
Preparate tradiționale SURSĂ FOTO Adrian Șipoteanu
Astfel, foarte mulți turiști din străinătate, care au vizitat țara noastră, au rămas impresionați mai ales de preparatele tradiționale din diverse zone ale României. Într-un clasament realizat în luna iunie a anului 2022, de celebra publicație TasteAtlas, bucătăria românească a ocupat poziția a patra, fiind depășită doar de Italia, Grecia și Spania.
Cu ce impresionează preparatele din România?
Cu siguranță, când vine vorba despre bucătăria românească , cei mai în măsură să ofere opinii sunt chiar cei care sunt implicați în fenomen. Moldova este o regiune renumită pentru bucatele sale delicioase și pentru ospitalitatea oamenilor. Iar capitala Moldovei, Iașiul, este un oraș care atrage ca un magnet turiști din țară și de peste hotare datorită istoriei și frumuseții locului, a culturii, precum și a tradiției culinare.
Un experimentat bucătar de la un renumit local de evenimente al Iașiului, Adrian Șipoteanu, a explicat pentru „Adevărul“ ce atrage la mâncarea cu specific românesc.
,,Chiar dacă avem influențe din foarte multe colțuri ale lumii, bucătăria românească tradițională este foarte interesantă. Vorbim, în primul rând, despre gama mare de ciorbe, a căror gust este foarte apreciat chiar și de către străini. Totodată, avem și tradiționalele produse afumate natural, iar străinii sunt impresionați de acestea. Sărmăluțele, tochitura, hribii cu smântână, toate acestea sunt foarte apreciate de către străini. Totodată, avem celebrii mici, care sunt foarte gustoși și căutați de către turiști", a precizat bucătarul ieșean Adrian Șipoteanu.
Care este secretul gustului autentic românesc?
Pentru ca mâncarea să aibă gustul dorit, bucătarii se folosesc și de câteva secrete , care fac din bucătăria românească ceva diferit. Astfel, ierburile aromatice dar și ceapa sau usturoiul sunt doar câteva din ingredientele care oferă gust mâncării.
,,Bucătăria românească variază de la o regiune la alta. În regiunea Moldovei, chiar dacă pare subiectiv, pentru că aici locuiesc, pot spune că avem una dintre cele mai interesante bucătării. Mâncarea este gustoasă deoarece folosim foarte des cimbru, usturoi, ceapă sau alte ierburi aromatice care dau aromă preparatelor. Totodată, în Delta Dunării putem găsi preparate spectaculoase și extrem de gustoase, pe bază de pește, acest lucru făcând din acel loc ceva foarte special", a adăugat Adrian Șipoteanu.
Preparate românești în pas cu moda
Chiar dacă gustul mâncării românești atrage indiferent de forma în care este regăsit preparatul, bucătarii susțin că și imaginea contează. Astfel, a apărut bucătăria românească tradițională reinterpretată.
,,În ultimii ani, bucătarii au început să aducă gustul de altădată în farfurie, dar sub altă formă. Noi, ca bucătari, am început să scotocim rețete vechi, prin care să scoatem în evidență bucătăria tradițională. Astfel, au apărut farfuriile reinterpretate, care au un aspect foarte atrăgător, impresionând clienții", mai spune bucătarul ieșean.
România surprinde și la capitolul deserturi
Conform specialiștilor, România stă foarte bine și când vine vorba despre deserturi. Astfel, preparatele dulci sunt foarte căutate de cei care aleg să ne viziteze țara.
,,Avem o bucătărie complexă și variată, chiar și când vine vorba despre deserturi. Aici, vorbim despre cele tradiționale precum papanași, poale în brâu, cozonac, renumiții colțunași sau chiar clătitele cu brânză. Toate aceste deserturi sunt foarte apreciate de către turiștii străini", a încheiat bucătarul ieșean.
Sursa: adevarul.ro