Ițele unui complot de tip „buton roșu” în cazul atacului cu pagere-capcană asupra Hezbollah: Din Taiwan, până în Bulgaria

Ițele unui complot de tip „buton roșu” în cazul atacului cu pagere-capcană asupra Hezbollah: Din Taiwan, până în Bulgaria

Atacul israelian asupra Hezbollah vine la capătul unui efort întins pe 10 ani de a penetra gruparea libaneză. Epavele pagerilor și radiourilor portabile care au explodat într-un atac presupus israelian, în zile consecutive, poartă amprenta unui complot de tip „buton roșu”, potrivit mărturiilor unor oficiali de securitate israelieni și occidentali, citați de Washington Post.

Guvernul israelian nu a recunoscut public responsabilitatea atacurilor FOTO X

Guvernul israelian nu a recunoscut public responsabilitatea atacurilor FOTO X

Marcajele de pe componentele electronice deteriorate de explozie trimit, fragmentar, la un producător din Taiwan și de acolo la posibilă companie-paravan maghiară, despre care există suspiciuni că ar fi fost înființată sau exploatată de serviciile secrete israeliene în scopul de a-și ascunde presupusul rol în livrarea dispozitivelor manipulate către Hezbollah.

Totodată, oficialii din domeniul securității dintr-o altă capitală europeană anchetează dacă nu cumva o a doua companie-paravan de acolo a fost vânzătorul din spatele tranzacției cu pagere.

Actualii și foștii oficiali au vorbit, sub rezerva anonimatului, de un efort complex al Israelului, în ultimul deceniu, de a dezvolta ceea ce oficialii israelieni au numit capacitate de tip „buton roșu” – adică o penetrare potențial devastatoare a unui adversar, care poate rămâne în stare de latență luni de zile, dacă nu ani, înainte de a fi activată.

Motivația pe care a avut-o Israelul de a apăsa un astfel de buton în acest moment rămâne neclar. Experții au speculat că oficialii israelieni erau îngrijorați de faptul că preschimbarea a mii în bombe miniaturale risca să fie detectată.

De regulă, atacuri de acest gen sunt menite să fie preludiul declanșării unei ofensive mai ample, astfel încât să producă haos drept etapă a operațiunilor militare ulterioare, au spus oficialii.

Cel puțin 12 persoane și până la 2.800 au fost rănite în exploziile de marți, potrivit Ministerului Sănătății din Liban, între care agenți Hezbollah, dar și civili și copii.

Un al doilea val de explozii, de data asta a unor radiouri, miercuri, a ucis cel puțin 25 de persoane și a rănit 450, a spus ministerul.

Un bombardament israelian, vineri, într-o suburbie din Beirut, a ucis peste 30 de persoane, inclusiv doi comandanți de rang înalt din Hezbollah, cel puțin 10 militanți, dar și copii. Totuși aceste explozii nu au fost urmate de incursiuni militare israeliene majore în Liban.

Butonul roșu denotă o acțiune care poate fi întreprinsă oricând se consideră oportun sau necesar, a explicat un fost oficial israelian care cunoaște funcționarea pagerului.

Detonarea dispozitivelor „nu făcea parte din planul cuprinzător” preconizat atunci când operațiunea a fost pusă în mișcare, a precizat oficialul, subliniind totuși că oficialii israelieni socotesc că aceasta a avut un impact substanțial.

„Priviți rezultatul”, a spus fostul oficial, referindu-se la explozii care au rănit sau ucis lideri, au umplut spitalele și i-a făcut pe agenți incapabili să folosească sau să aibă încredere în echipamentele de comunicații.

FOTO PROFIMEDIA

FOTO PROFIMEDIA

Un al doilea fost oficial al serviciilor secrete israeliene a adăugat că exploziile au marcat punctul culminant al investițiilor în penetrarea structurilor de comunicații, logistică și achiziții ale Hezbollah. Cu mult înainte ca pagerele să fie umplute cu explozibili, agenția de informații externe a Israelului, Mossad și alte servicii au dobândit o înțelegere detaliată a „lucrurilor de care are nevoie Hezbollah”, precum și „care sunt lacunele sale, cu ce companii-fantomă lucrează, unde se află, cine sunt contactele.”

După ce se face cartografierea acelor rețele, trebuie creată o „infrastructură de companii, în care unul vinde cuiva, care la rândul lui vinde cuiva” până când se ajunge aproape de agenții de achiziții ai Hezbollah, care se bazează pe propriile companii-fantomă, și simultan este ascunsă orice legătură cu Israel.

Înregistrările corporative limitate în ce privește companiile europene legate de pagere menționează fondatori fără background clar în calitate de furnizori de echipamente de comunicații sau conexiune clară cu guvernul israelian, creând astfel incertitudine în privința măsurii în care erau conștienți de rolurile pe care firmele lor le-ar fi putut juca în atacul asupra Hezbollah.

Operațiunea rămâne un mister

Persoane legate de grupare au descris atacul drept un eșec uimitor de securitate.

„Cum a putut Hezbollah să nu verifice acel transport când a sosit?” s-a întrebat un individ libanez apropiat organizației. „Au capacitatea tehnică; au fabricat drone și rachete. Cum să nu detecteze această compromitere?”

Principalele detalii ale operațiunii rămân un mister, inclusiv răspunsul la întrebarea dacă Israelul a interceptat și sabotat un transport sau dacă mai degrabă a pus în aplicare un plan în care agențiile israeliene de informații să fabrice sau să asambleze efectiv dispozitivele.

The New York Times a relatat că serviciile de informații israeliene au construit dispozitivele și apoi au creat companii-paravan pentru a înduce în eroare Hezbollah.

Guvernul israelian nu a recunoscut public responsabilitatea. În același timp, oficialii de securitate din SUA și Occident au spus că încă pun laolaltă informațiile.

Mai mulți oficiali au spus că presupoziția lor este că lucrările de amplasare a explozibililor în interiorul pagerelor au avut loc în Israel, pentru a evita riscurile de expunere sau accident pe teritoriu străin.

Un complot de o mare complexitate

Actualii și foștii oficiali ai serviciilor de informații s-au arătat nedumeriți de extraordinara complexitate a complotului, în timp ce unii au pus sub semnul întrebării semnificația strategică a acestuia.

Un fost oficial al serviciilor secrete americane a comentat că decizia Israelului de a manipula dispozitivele cu explozibili, mai degrabă decât cu echipamente sofisticate de spionaj, reflectă un „cult al mentalității ofensive” în guvernul lui Benjamin Netanyahu, prioritizând actele de putere cinetică, care e posibil să nu atingă obiectivele mai ample ale Israelului într-un conflict regional ce se inflamează.

„Este o lovitură serioasă asupra structurii de comandă și control” a Hezbollah, a apreciat Eyal Pinko, fost comandant naval israelian și ofițer de informații. „Acest lucru va dezechilibra Hezbollah; va dura mult până ce [liderul Hezbollah Hasan Nasrallah] își va restabili forțele.”

Unii au găsit asemănări cu alte operațiuni notabile din istoria spionajului.

Thomas Rid, director fondator al Institutului Alperovitch pentru Studii de Securitate Cibernetică de la Universitatea Johns Hopkins, a comparat pătrunderea aparentă a Israelului în lanțul de aprovizionare cu o operațiune de după cel de-al Doilea Război Mondial în care agențiile de informații americane și germane au preluat în secret controlul asupra unei companii cu sediul în Elveția, Crypto AG, care a vândut echipamente de comunicații manipulate către zeci de guverne străine.

Probleme etice

Cazul ridică întrebări morale și etice, au spus oficialii și experții, deoarece scopul său, cel puțin parțial, a fost să ucidă și să mutileze, pe lângă sabotarea sau dobândirea de informații. Dacă Statele Unite ar fi fost înștiințate în prealabil cu privire la operațiune, oficialii „s-ar fi speriat și ar fi apelat la fiecare pârghie la dispoziție pentru a-i îndemna să nu o facă”, a spus Ralph Goff, un fost oficial CIA care servit în Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, un fost oficial israelian a spus că atacul „a rănit cât mai precis posibil pe acei oameni care trebuiau răniți”.

Dacă aceste detalii ale complotului sunt confirmate, Israelul s-ar putea confrunta, de asemenea, cu întrebări privind decizia de a instala elemente ale operațiunii în țările occidentale și, eventual, de a fi exploatat persoane - inclusiv presupuși fondatori de companii-paravan - care este posibil să nu-și dat seama de consecințele presupuselor lor roluri în tranzacțiile cu pagere.

„Există o mulțime de companii-paravan, intermediari și identități false”, a spus Gavin Wilde, un fost oficial de la Casa Albă și expert în securitate cibernetică la Carnegie Endowment for International Peace.

Indicii în lanțul de aprovizionare: din Taiwan până în Bulgaria

Mergând pe firul epavelor, se conturează o rețea de furnizori și entități-paravan. Pagerele erau marcate cu informații despre marcă și model asociate cu un producător taiwanez, Apollo Gold, care rămâne un furnizor important de astfel de dispozitive folosite pe scară largă în anii 1990.

Potrivit relatărilor, Hezbollah a hotărât să folosească pagere tocmai pentru că fiind dispozitive rudimentare erau mai puțin vulnerabile la piratarea de către serviciile de informații israeliene.

Directorii Apollo Gold au spus presei că această companie nu a proiectat și nici nu a fabricat dispozitivele distribuite de Hezbollah și că acestea au fost produse în baza unui acord de licență încheiat cu compania BAC Consulting KFT cu sediul în Ungaria.

Adevărata natură a activității BAC rămâne opacă. Potrivit documentelor, compania a fost înregistrată în mai 2022 și figurează cu un număr de 118 activități comerciale, inclusiv editarea de cărți, distribuția de filme și producția de „uleiuri și grăsimi” și „imitație de bijuterii ”. Site-ul web al companiei – dezactivat între timp – oferă un set la fel de larg de servicii și consultanță pentru tot de la investiții cu impact social până la soluții de gestionare a deșeurilor.

Fondatoarea BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, în vârstă de 49 de ani, nu a răspuns la multiple solicitări de comentarii. Pentru NBC News a declarat că ea este „doar un intermediar” și nu a avut niciodată custodia dispozitivelor.

Mama lui Barsony-Arcidiacono a declarat vineri pentru Associated Press că fiica ei se află acum sub protecția guvernului ungar. Autoritățile maghiare nu au răspuns unei solicitări de comentarii cu privire la aranjament.

Un oficial de securitate maghiar a precizat că anchetatorii au stabilit că BAC era o companie-fantomă și că a fost implicată în tranzacția cu pagere pentru Hezbollah. Dispozitivele „nu au ajuns niciodată în Ungaria”, a spus oficialul, totuși identitatea BAC pare să fi fost folosită ca parte a operațiunii de inducere în eroare a Hezbollah, deși nu este clar dacă Barsony-Arcidiacono „a fost implicată sau avea o cunoaștere detaliată”.

Poliția taiwaneză a mers miercuri la un birou al BAC din Taipei și a descoperit documente de expediere ce indică faptul că Gold Apollo a trimis ultima dată 254 de pagere în Ungaria în 2022, potrivit presei locale. Un alt contract de afaceri confiscat de anchetatori a indicat că firma din Taipei a câștigat 15 USD pentru fiecare pager vândut de BAC.

Serviciile de securitate bulgare au investigat săptămâna aceasta o a doua companie, Norta Global din Sofia, în urma unui raport de presă, miercuri, conform căruia firma a vândut și a livrat către Hezbollah pagerele. Telex, un site de știri din Ungaria, a atribuit informațiile unor surse neidentificate.

Agenția de stat bulgară pentru securitate națională a emis vineri o declarație conform căreia „a determinat fără îndoială” că niciun dispozitiv de comunicații detonat în Liban sau Siria nu a fost „importat, exportat sau fabricat în Bulgaria”. Declarația nu exclude totuși o legătură a Norta Global cu vânzarea către Hezbollah, precizând doar că aceasta „nu a efectuat tranzacții în privința cărora Bulgaria are jurisdicție”.

Înregistrările bulgare arată că Norta Global este deținută de Rinson Jose, un norvegian în vârstă de 39 de ani, născut în India. Jose a înființat firma în aprilie 2022 pentru a face „managementul proiectelor tehnologice”.

În 2022 și 2023, Norta Global a avut venituri totale de peste 1,5 milioane USD, potrivit rapoartelor financiare depuse autorităților bulgare.

Jose are un profil pe Founders Nation, un site web israelian de rețele de afaceri, care listează mai multe organizații cu legături, fie în prezent, fie în trecut, cu Forțele de Apărare Israelului ca parteneri oficiali.

Guy Franklin, care este identificat drept co-fondator al site-ului, a spus că nu a auzit niciodată de Jose sau Norta Global și că nu crede că guvernul Israelului ar fi furnizat vreo finanțare prin Founders Nation. „În lumea tehnologiei, vrei să ai cât mai multe logo-uri pe platforma ta pentru a arăta că ai sprijin (nu din punct de vedere financiar) din partea mai multor entități”, a spus Franklin într-un mesaj text.

Jose a călătorit la Boston marți și era încă în Statele Unite vineri, potrivit înregistrărilor guvernului american. El a mers acolo pentru a participa la o conferință de tehnologie, potrivit unei surse familiare cu planurile sale, precum și a site-ul de știri norvegian VG.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”