Italienii, disperați din cauza invaziei de crabi albaștri: „Sunt o problemă reală”
Pescarii, grupurile de lobby și ecologiștii trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile legate de creșterea în timpul verii a numărului de specii invazive care se reproduc rapid, precum crabul albastru. Crabii fac ravagii în plasele de pescuit, relatează AP.
Femela de crab albastru depune aproximativ jumătate de milion de ouă pe an Foto shutterstock(Arhivă)
Grupul de lobby agricol Coldiretti și asociațiile de pescuit au organizat o serie de evenimente în această vară, încercând să introducă un preparat de bază din bucătăria americană în cea italiană.
Iată meniul unei pensiuni agroturistice din Veneto care a găzduit un eveniment Coldiretti în această vară: salată de crab cu rozmarin, crab în stil venețian (cu ceapă și oțet) și paste cu crab înăbușit cu usturoi.
„De obicei facem crab la grătar sau, ca în acest caz, cu linguine", a declarat Davide Sergio, bucătar la restaurantul La Peschereccia.
Totuși, n oile preparate din meniu constituie o dovadă a unei amenințări cu potențial devastator la adresa ecosistemului marin și a pescuitului din Italia, în special a recoltelor de scoici, care reprezintă un ingredient-cheie pentru o altă mâncare italiană de bază, spaghetti alle vongole.
Italia este cel mai mare producător de scoici din Europa și al treilea din lume, după China și Coreea de Sud, conform datelor din anul 2021 ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.
Însă crabul albastru a provocat o criză în rândul producătorilor de scoici și midii din Italia. Federagripesca, un grup din industria pescuitului, estimează că peste 50% din producția de scoici din acest an a fost afectată.
„O problemă reală”
Guvernul italian a alocat 2,9 milioane de euro pentru a combate invazia care devastează recoltele de crustacee, dar problema vizează în prezent și alte tipuri de ferme piscicole din diferite părți ale Italiei.
În laguna din rezervația naturală Orbetello, crabii albaștri se înfruptă din dorade și anghile, o captură prețioasă pe timp de iarnă, care a susținut economia locală timp de secole și care apare în multe mâncăruri tradiționale.
În prezent, anghilele sunt găsite fără cap sau sfâșiate. Pescarii găsesc adesea plase rupte din care au scăpat toți peștii, dovadă a cleștilor puternici ai crabilor.
„Este agresiv, rapid și este de o inteligență inacceptabilă. Noi ne luptăm cu acești crabi albaștri, însă sunt mult mai puternici decât noi, pentru că sunt foarte mulți", a afirmat Marco Giudici, care pescuiește în laguna Orbetello de peste 40 de ani.
Pe coasta toscană, încă de anul trecut, crabii erau o raritate. În prezent, cu greu o barcă de pescuit din lemn se întoarce la debarcader fără zeci de crabi albaștri la bord.
„Din punct de vedere ecologic, crabii albaștri sunt o problemă reală, deoarece atacă peștii tineri, anghilele, și întrerup ciclul alimentar al peștilor, deoarece mănâncă scoici, midii și stridii", a declarat Pierluigi Piro, președintele cooperativei La Peschereccia.
O femelă de crab albastru depune aproximativ jumătate de milion de ouă pe an, iar după unele estimări până la 2 milioane. Biologii marini cred că temperaturile în creștere ale mării ar putea contribui la răspândirea și înmulțirea lor.
Sursa: adevarul.ro