Italia votează într-un referendum decisiv pentru țară, dar și pentru cariera politică a premierului Renzi
Peste 50 de milioane de italieni sunt chemați duminică la urne, inclusiv patru milioane de italieni care trăiesc în străinătate și care vor putea vota prin poștă, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi care dorește sporirea puterilor guvernului în detrimentul Senatului.
Secțiile de vot se vor deschide la ora locală 7am (06:00 GMT) și se vor închide la ora locală 11pm (22:00 GMT). Nu există un prag minim privind participarea la vot pentru ca referendumul să poată fi validat. Numărarea voturilor va începe imediat, iar rezultatele ar urma să fie anunțate luni dimineață, potrivit DPA.
Votul este și un referendum de facto asupra prim-ministrului Renzi, care a promis să demisioneze în cazul în care italienii se pronunță împotriva reformelor sale constituționale. Există preocupări potrivit cărora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politică și ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste și eurosceptice, aflate în prezent în opoziție.
Renzi susține că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Cei care sunt împotriva reformei constituționale spun că se tem că guvernul va deveni prea puternic, în timp ce ceilalți sunt de acord cu ideea reformelor, dar cred că sunt prost puse în practică. Renzi este practic singurul lider politic în favoarea reformelor constituționale.
DPA amintește că Renzi a bătut țara în lung și-n lat și și-a înmulțit aparițiile televizate pentru a câștiga sprijin pentru reformele sale. Astfel că ziarul Corriere della Sera l-a ironizat într-o caricatură recentă în care un tată spune "Ține minte, fiule, Dumnezeu este peste tot". La care fiul răspunde: "La fel ca Renzi!"
O eventuală înfrângere a sa va fi interpretată drept un nou vot de protest al alegătorilor occidentali, după referendumul din Marea Britanie în care a câștigat tabăra pro-Brexit și după victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare, iar această incertitudine sperie piețele.
Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.
Ultimele sondaje de opinie, realizate în urmă cu două săptămâni, deoarece sunt interzise cu 15 zile înaintea scrutinului, dădeau un avans între 5 și 8 puncte procentuale taberei antireforme. Cu toate acestea, procentul alegătorilor indeciși este foarte mare, notează France Presse.
AGERPRES